Bernski planinski pas: Nežni div

Bernski planinski pas: Gotovo nikad ne laje, poznat je kao prava maza i jedan od najdruželjubivijih pasa na svetu

Bernskog planinskog psa sve češće možemo videti i u našoj zemlji, i uprkos njegovim gabaritima i snazi, gotovo da nema deteta i čoveka koji mu ne priđu da ga pomaze. Ovaj pas je uvek prijateljski nastrojen i sa širokim „osmehom na licu“. Ukratko – reč je o nežnom divu kojeg svi obožavaju i koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

 

Stameni čuvar Alpa

Pripada skupini velikih pasa i veoma starih pasmina, a svoje poreklo, kao što mu i ime kaže, vuče iz Švajcarske, iz okoline Berna. Preciznije, vekovima se uzgajao u podnožju švajcarskih Alpa oko Burgdorfa. Najpre je počeo da se uzgaja kao čuvar stada i gonič stoke. Iako je danas najčešće voljeni kućni ljubimac, nadaleko je poznat i kao pas čuvar, pas za vuču i spasilac ljudi iz ruševina i lavina.

 

Desna ruka poljoprivrednika

U nekim istorijskim spisima pominje se da je ovaj pas još u rimskoj vojsci korišćen kao borbeni div koji je unosio nemir u neprijateljske redove. U njegovoj zemlji porekla veruje se da je bernski planinski pas već 2.000 godina verni pratilac poljoprivrednika. Pre nešto više od dva veka više od trećine Švajcaraca bavilo se poljoprivredom i ovaj pas uvek im je bio veran pomagač, gonič i čuvar stada. Godine 1889. želeli su da sačuvaju i održe ovu pasminu, pa je osnovan prvi kljub ljubitelja i odgajivača ove, i drugih autohtonih rasa, po imenu Berna.

 

Druželjubiv i razigran

Kad je reč o karakteru bernskog planinskog psa, možemo govoriti samo u superlativu. On je pravi plišani meda među psima, poznat kao prava maza i jedan je od najdruželjubivijih pasa na svetu. Veoma je lojalan, pažljiv, prepun ljubavi za svoju porodicu, druge ljubimce u domu, a najviše prema – deci. Želi da bude uključen u sve porodične aktivnosti. Više od svega želi da udovolji, a kako je i veoma inteligentan, brz i okretan, veoma lako uči komande i trikove, i uživa da ispunjava zadatke. Izrazito je stabilan i smiren, nikad agresivan, ali će svojim životom štititi one koje voli ako zapreti opasnost. Najupečatljivija crta njegovog karaktera je veselost i razdraganost u svakom trenutku. Ovaj pas gotovo nikad ne laje.

Bernski planinski pas i deca, porodica

Puni su energije

Iako im stan i urbane sredine nisu prirodno stanište, zbog predivne naravi lako se prilagode životu u gradu ako se redovno izvode i ako im se omogući trošenje neisrcpne energije. Brzi su, okretni i agilni. Srećnog i zadovoljnog bernskog planinskog psa prepoznaćete po tome što će noću spavati kao top – neverovatnih deset do 14 sati! Mnogi vlasnici širom sveta ističu da psi ove rase barem jedanput mesečno išetaju iz dvorišta ili se odmetnu tokom šetnje, pa o tome povedite računa.

 

Neverovatno snažan i jak

Izrazito su jaki i mogu vući i do deset puta teži teret od svoje telesne težine. Uzimajući u obzir njegovu snagu i veličinu, štene je od prvog dana potrebno socijalizovati, naučiti osnovama poslušnosti i lepog ponašanja. Osim redovnog i svakodnevnog vežbanja, istrčavanja i igre (minimalno 30 minuta brzog tempa dnevno), posebnu pažnju trebalo bi obratiti na ishranu, jer je ova pasmina sklona gojaznosti. Dobro podnosi hladnoću i obožava da je napolju, ali ga čuvajte tokom vrelih dana jer vrućinu ne podnosi dobro. Iako velik i snažan, ovaj pas veoma loše reaguje na vikanje i grdnju – veoma je osetljiv, pa nikada nemojte biti grubi i prestrogi, već ga smireno vaspitavajte i trenirajte.

 

Linjanje

Ima dugu i gustu dlaku, pa ukoliko ne volite četkanje i imate problem s dlakama – ovo nije pas za vas. U proleće i jesen linjaće se mnogo, pa će vam usisivač i četka postati najbolji prijatelji.

 

Zdravlje

S obzirom na to da pasa ove rase nema u izobilju, vremenom su se kod ove pasmine razvila ozbiljna genetska oboljenja i bernski planinski pas je veoma nežnog zdravlja. Neke od najčešćih bolesti su različite vrste karcinoma (maligni tumori koji su agresivni, brzo se šire i najčešće napadaju jetru, slezinu, limfne čvorove, kosti, pluća), zatim displazija laktova i kukova, problemi sa štitastom žlezdom i imunitetom, alergije, uvrtanje želuca. Imaju i osetljivo srce – aortna stenoza najčešća je nasledna bolest kod ovih pasa (suženje aortnog otvora koje otežava izbacivanje krvi iz leve komore u aortu). Međutim, ako se podrobno raspitate i psa nabavite od odgovornog odgajivača, šanse da će vaš pas dobiti neko od ovih oboljenja su minimalne.

 

Izgled

Izuzetno snažan pas, spada u velike pasmine. Stamen, pas velike glave. Trobojan s dugom svilenkastom dlakom koja može biti ravna ili valovita, i potrebno ju je stalno održavati.

Da li znate… da ova pasmina prednjači na listi najmanje agresivnih pasa i da obožava decu

 

Činjenice

  • 10 puta teži teret od svoje težine mogu vući ovi snažni psi
  • 58–66 cm je visina ženki
  • 64–70 cm je visina mužjaka
  • 32–43 kg teže ženke
  • 36–52 kg je težina mužjaka
  • 8–10 godina je životni vek
  • 4–8 štenaca ženka donese na svet
Komentari
Podelite sa prijateljima :)