Bigl: Da li je bigl pas za vas?

Bigl je jedna od najstarijih engleskih rasa pasa koji je nadaleko poznat po svom ljupkom izgledu i sjajnim njuhom. Njihov njuh je veoma razvijen i zbog toga oni 80% potrebnih informacija iz okoline dobiju uz pomoć svog njuha. Vole društvo i da se maze, puni su ljubavi što ih čini sjajnim kućnim ljubimcima. Ako vam se dopada ovaj pas u ovom članku ćete pronaći još po neke zanimljivosti koje možda niste znali o njima.

 

Poreklo rase i nešto više o njenoj istoriji

Ova simpatična rasa pora vodi poreklo iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedno ova je najstariji pas gonič stoke kji potiče još iz doba stare Grčke negde oko 400 godina pre nove ere. U Ujedinjeno Kraljevstvo doneli su ga Normani gde su ovi psi nastavili dalji razvoj. Pas kakvog danas znamo nastao je u 14 –om veku kao potomak starih engleskih goinča stoke i harijera. Lov je u Engleskoj bio veoma popularan tih godina pogotovo lov na zečeve. Bigl je bio pas kojeg su svi rado birali da ih prati u lovu zbog savršenog njuha koji je imao. Pošto je se pokazao kao sjajan lovački pas veoma brzo je se rašio na prostore celog Ujedinjenog Kraljevstva, a sve veći broj odgajivača je bio zainteresovan za rasu. Ime “bigl”dobio je od francuske reči koja znači “otvoreno grlo” jer ovaj pas ima veoma snažan lavež i glasan je.

 

Razvoj vrste nakon 19-og veka

Do početka 19 – og veka bigl je postojao u više veličina ali najpopulaniji su bili oni najmanji koji su mogli u džep da stanu pa su ih zvali “džepni bigl”. Iako su ih lovci voleli i vodili u lov ono što je predstavljalo problem bila je njihova veličina zbog koje nisu bili izuzetno brzi što je neophodno za lov na zečeve. Prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama ovi psi se spominju 1942-ge godine. Do kraja 19-og veka postali su izuzetno popularni kao psi na izložbama, a sada su u Americi jedna od omiljenih vrsta koju rado biraju kao kućnog ljubimca. U 19-ov veku bigl je počeo da se ravzija nešto sporije i ovi primerci su bili znatno veći od njihovih prethodnikia.

 

Karakteristike rase i njene dimenzije

Bigl je rasa pata koja potiče iz Ujedinjenog Kraljevstva i pripada porodici goniča. Često ga nazivaju i Engleski bigl. Prosečna visina mužijaka iznosi od 36 do 41 cm dok je njihova težina od 10 do 11 kg. Prosečna visina ženke se kreće od 33 do 38 cm dok je njena težina od 9 do 10 kg. Životni vek ove rase je dug i iznosi od 12 do 15 godina.
Što se tiče njegove građe ovo je mali pas sitne ali snažne građe.

Glava mu je velika, ali pravilno zaobljena, dok mu je lobanja dosta šira sa izraženim stopom. Uši su izbačene ka napred široke i ravne, a oči veoma krupne ali ne i buljave. Telo je zdepasto i snažno, a bedra izuzetno mišićava. Ceo je prekriven dlakom koja je ravna, a ne sme biti ni suviše gusta ali ni suviše tanka.

Dlaka može biti dvobojna: bela i riđa, ili pak trobojna: crna, bela i crvena.

Bigl

Narav i temperament

Bigl je pas koji se odlikuje prilčno mirnom naravi. Prijateljski je nastorjen kako prema ljudima i psima tako i prema drugim životinjama. Nije agresivan, čak šta više veoma je vedar, veseo i razigran. Uvek i sa svima je raspoložen za igru. Obožava decu sa kojima se odlično slaže. On će sa svima dobro funckionisati jer ne voli samoću i kada je sam neprekidno laje kako bi privukao pažnju. Zato nije preporučljivo da vašeg bilga ostavljate samog bez društva duže vreme kako ne bi postao tužan i depresivan. Temperament ume ponekad da mu bude malo nezgodna i sam pas ume da bude dosadan jer je željan pažnje i društva i stalno će želeti da se igra sa vlanikom i ostatkom porodice.

 

Najizraženije osobine kod bigla

Bigl se odlikuje velikom inteligencijom kao jednom od najizraženijih osobina. Veoma rado uči unoseći u to zabavu. Odan je i veran, veoma rado će ispunajvati sve što mu zadate. Voli da je zaposlen i uvek će raduckati nešto ili pak trčati unaokolo. Nije ni malo plašljiv čak ni ako je suočen sa duplo većim neprijateljem.

 

Važnje činjenice koje morate znati o njegovoj dresuri

Ovo je možda Pametna i inteligenta rasa pasa koja rado uči i voli da je zaposlena. Ali ipak ada ga dresirate morate znati da ovaj dragač kada je na tragu vrlo teško se vraća vlasniku, odnosno teško ga je opozvati. On će ostati prateći taj trag i moguće je čak da se izgubi na nekoliko sati ili pak na ceo dan. Zato je jako važno da sa njegovom dresurom krenete još od kada je malo štene. Potrebno je da pronađete najadekvatniji način kojim bi privukli njegovu pažnju. Trudite se da ga pažljivo dresirate, a najveću pažnju usmerite ka tome da u svakom trenutku sluša šta mu pričate. Ako ne možete sami tražite savet stručnjaka. Jednom kada dresirate bigla možete biti mirni jer su verni i odani, i takvi će biti do smrti.

Bigl

Održavanje bigla i najbolje mesto za njegovo držanje

Veoma su aktivni i zbog toga im je potrebna svakodnevna fizička aktivnost. Pored šetnje na povodcu potrebno je da ih pustite da se istrče, a ako posedujete veliku kuću ili stan oni će rado se igrati po celom prostoru skakutati unakolo i penjati se gde god mogu. Iako je preporučljivo da žive u kući sa vlasnikom mogu živeti i napolju, ali kako ne podnose zimu i hladnoću potrebno je da se uverite da u to vreme imaju toplo sklonište ili kućiću. Morate se uveriti da mesto na kome spava bude suvo i toplo u svakom trenutku kao i udobno kako bi se vaš pas odmorio. Veoma je društven pa pored druženja sa vlasnikom i njegovom porodicom biće mu potrebno i društvo drugih pasa. Biglovi se linjaju dosta pa je neophodno često četkanje dlake, tri do četiri puta nedeljno pogotovo ako ih držite u stanu.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)