Čau čau: Songshi Quan. Ili, u slobodnom prevodu – pufnasti lavlji pas

Čau čau, Songshi Quan: Zbog svoje više nego upečatljive pojave zahvaljujući kojoj podseća na živu plišanu igračku, čau čau je mnogim dečacima i devojčicama omiljeni pas. Poreklom je iz severne Kine, a neobičan izgled zaslužan je i za njegovo originalno, kinesko ime koje glasi – Songshi Quan. Ili, u slobodnom prevodu na srpski – pufnasti lavlji pas.

Zapravo, postoji legenda da je prvi plišani meda napravljen po uzoru na psa ove rase koga je čuvala britanska kraljica Viktorija. Osim „plišanog” krzna, ono po čemu čau čau odmah upada u oči jeste jedinstven jezik plave boje.

Čau čau je jedna od nasjtarijih rasa na svetu i jedna od poslednjih drevnih pasmina koja i danas postoji. Njihovi kipovi često se mogu videti ispred budističkih hramova. Izvorno, ovi psi korišćeni su kao ovčari, lovni psi, čuvari, ali i za vuču. Danas, čau čau nije preterano aktivan pas, pa se može čuvati i u stanu, uprkos ne baš malim dimenzijama. Ipak, da bi bio srećan i da ne bi potonuo u depresiju i dosadu, „kućni” čau čau mora se redovno izvoditi u šetnju.

1895. GODINE OSNOVAN JE PRVI KLUB LJUBITELJA OVE RASE

Iako izgleda poput igračke, čau čau to definitivno nije. Psi ove pasmine često znaju da se vežu za jednu ili dve osobe prema kojima onda budu preterano zaštitnički nastrojeni. Da bi se to izbeglo, kao i da ne bi postali agresivni, važna je rana i pravilna socijalizacija. Znaju da budu veoma tvrdoglavi zbog čega se često kaže da imaju mačju narav. Neretko su veoma agresivni prema drugim psima, posebno pripadnicima svoje rase, a zbog drevnog lovačkog instinkta napadaju mačke i druge sitnije životinje. Zato je važno da se čuvaju iza dobro zatvorene ograde, da na ulici budu na povocu i da se drže podalje od mačaka i manjih pasa.

 

Čau čau izgled

Zbog mačjih crta njegove ličnosti ne može biti servilno poslušan niti je sposoban za velike izraze nežnosti. Ne podnosi da bude vezan.

Čau čau

Čau-čau ima veoma proporcionalno telo i dostojanstveno držanje. Lobanja mu je pljosnata i široka, sa slabo izraženim stopom, njuška je srednje dužine i završava se krupnim nosem koji bi terebalo da bude crne boje, mada je dopušteno da boja nosa bude u skladu sa bojom dlake.

Oči su sitne, tamne i bademaste, a kod plavih i riđih primeraka mogu biti svetle. Uši su male, blago zaobljene na vrhu, uspravne i krute, dosta razmaknute, ali postavljene napred iznad očiju što psu daje karakterističan namršten izgled (scowl).

Čau-čau ima snažne makazaste zube, tamno plav, skoro crn jezik, jedinstven kod pseće vrste. Usne i nepca su takođe crni, a desni bi trebalo da budu iste boje.

Telo je kompaktno i snažne građe. Širok grudni koš je dosta spušten. Leđa su kratka i snažna, slabine jake. Mišićave stražnje noge imaju ravne i spuštene potkolenice, zbog čega mu je hod krut. Rep je postavljen visoko i nosi ga na leđima. Dlaka je gusta, bujna, prava i čvrsta, a poddlaka je meka i vunasta.

Dlaka je jednobojna: crna, plava, riđa, krem ili bela, bez mrlja. Postoji i varijetet čau-čau sa kratkom dlakom za koga, izuzev ovog detalja, važi isti standard.

Opuštene uši, tačkast ili prskan jezik, rep koji se ne drži na leđima ili krzno drugačije boje, smatraju se nedostacima.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)