Deset najpametniji rasa pasa

Deset najpametnijih rasa pasa, Labrador Retriveri je 7. od 86 pasa u lestvici inteligencije i snalažljivost

10. Australijski stočarski pas
Australijski stočarski pas je vrlo inteligentan, poslušan, aktivan, hrabar, uravnotežen. Potrebna mu je redovna vežba. Malo laje. Vrlo je inteligentan, brzo i rado uči. Lako ga je odgajati. Dobro se slaže s drugim psima i decom. Budući da su uzgajani za čuvanje stoke u Australiji, ponašaju se vrlo zaštitnički prema svome vlasništvu, uključujući i ljude!

9. Rotvajler
Rotvajler je treći po redu najpopularniji pas u Evropi. On je ne samo inteligentan, već i hrabar i pouzdan. Izuzetno je posesivan, i spreman je da ljude koje prihvati kao svoje vlasnike brani i životom. Rotvajler je pas koga se mnogi plaše. Međutim, agresivnost nije sastavni deo karaktera pasa ove rase. Rotvajler je blag, hrabar i samouveren pas, koji se lako trenira i koji je jako posvećen svojoj porodici.

8. Papillon
Ponekad opisivani kao ćudljivi i agresivni, psi-leptiri su jednostavno posesivni i čuvaju svoju teritoriju. Ujedno su i privrženi svojim vlasnicima i lako ih je trenirati. Neke bi moglo iznenaditi da se papilloni smatraju jednom od najprivrženijih pasmina. To je jedan vrlo inteligentan pas, kojeg je jako lako dresirati.

7. Labrador retriver
Prepun ljubavi, privržen i strpljiv, labrador retriver je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Potrebno mu je puno vežbe jer se u suprotnom može ugojiti. Zbog svoje dobre ćudi i ljubavi prema deci i drugim psima, spada među vrlo popularne porodične pse.

6. Šetlandski ovčar
Ovi psi su izvorno uzgajani za vođenje stotina ovaca, što je zahtevalo veliku koncentraciju i inteligenciju. Mogu biti pomalo nepoverljivi prema strancima i deci, ali su unutar svoje porodice vrlo odani i privrženi.

5. Doberman
Dobermani spadaju među top 10 čuvarskih rasa pasa. Iako su poznati kao dominantni, dobermani imaju jako puno varijacija što se temperamenta tiče. Neki mogu biti prilično mirni i izvrsni porodični psi, ako ih se propisno obučava odmalena. Možete računati na to da će doberman agresivno zaštititi svoga gospodara.

4. Zlatni retriver
Zlatni retriver je odan, pun ljubavi, strpljiv i izvrstan s decom. Zbog jako dobrog njuha neki od njihovih talenata su lov, traganje, donošenje lovine, detektovanje narkotika, a zbog velikog strpljenja i poslušnosti koriste se kao psi vodiči slepih osoba.

3. Nemački ovčar
Nemački ovčari su izuzetno inteligentni, hrabri i imaju snažni zaštitnički instinkt. Siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan kao pratilac, stražar i čuvar. Mogu biti izvrsni porodični psi, posebno sa decom. Njihova inteligencija u kombinaciji s njihovom hrabrom prirodom čini nemačke ovčare izvrsnim policijskim psima i spasiocima.

2. Pudla
Pudlice su jako intelignetni psi i jedna od najlakših vrsta za trenirati. Sposobna da se prilagodi velikom broju situacija i laka za obuku, pudla može čak i spasiti život svom vlasniku. Vole biti u blizini ljudi. Neke pudlice su dobri psi čuvari, dok se druge mogu trenirati za potrebe lova. Pudlice su osetljivi, razumni i srećni psi.

1. Border koli
Border Koli je inteligentan, uravnotežen, marljiv, pažljiv i lako se odgaja. On je otporan ovčarski pas, pokretan i neumoran. Neki tvrde da pogledom ume da hipnotiše goveda. Nije pogodan za život u gradu. Ne voli samoću.
Poput mnogih inteligentnih rasa pasa, border koliju je potreban posao koji će obavljati.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)