Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Kućni ljubimac i bebe

Upoznavanje kućnog ljubimca i bebe Upoznavanje kućnog ljubimca i bebe

Trudni ste ili ste nedavno dobili prinovu, a imate kućnog ljubimca!? Brinete se kako će se beba i životinja zbližiti, upoznati i zavoleti? Evo malo pomoći od nas.

Da bi se između deteta i ljubimca razvio poseban, bogat odnos, treba se pripremiti pre nego što se dete rodi. Poznato je da životinje imaju pozitivan uticaj na razvoj osobnosti i socijalnih veština deteta.

Ukoliko je vaš kućni ljubimac pas, pre rođenja deteta češće ga vodite u posete porodicama s malom decom, da bi se privikao. A vi tako možete da ocenite njgovo ponašanje u prisustvu dece.
Kada se dete rodi, bilo bi dobro da tata donese kući stvari s mirisom bebe (komad odeće ili gazu..). Na taj način se, pogotovo mačke i psi, mogu pripremiti na dolazak novog člana porodice.
Kada dođete iz porodilišta, unesete bebu u sobu, potrudite se da posvetite malo pažnje svom ljubimcu. Beba sada jeste centar vašeg sveta, ali za vašeg ljubimca to ste vi! Mazite se i igrajte s njim, pri tom ga nagrađujte omiljenim poslasticama, zatim ga upoznajte s novim članom porodice. Dozvolite ljubimcu da sedi pored bebe ali zajedno s vama, pri tom ga nagradite poslasticom, da bi bebu doživeo kao prijatelja i nešto pozitivno. Jer, neće proći mnogo vremena, a njih dvoje postaće najbolji drugari.

Upoznavanje kućnog ljubimca i bebe

Neki roditelji misle da bi bilo dobro da prvih nekoliko dana odvedu ljubimca kod nekog na čuvanje, ali poznavaoci ljudi i životinja smatraju da to ne treba raditi. Ljubimac je sastavni deo vaše porodice, i treba da bude tu kada beba dođe. Tako će lakše da prihvati novog člana porodice i lakše će se prilagoditi na nove socijalne odnose i izmenjenu strukturu porodice. Brže i bolje će da prihvati nova pravila ponašanja i novu hijerarhiju.
Ukoliko je vaš ljubimac do sada bilo u prostoriji koju planirate da adaptirate u dečju sobu, prvo izmestite ljubimca. Ako ste ga puštali da spava i trčkara svuda po vašem stanu, sad ćete to morati da promenite i da ga naučite da to ne sme da radi u prostoriji u kojoj beba spava. Ponekada je možda najbolje da se blokira ulaz u bebinu sobu, jer će radoznalost i divni mirisi koji okružuju bebu svakako da ga mame, posebno kada vam nije u vidokrugu.
Znamo da nije lako odvići se od stalnog maženja sa vašim ljubimcem, ali ga polako morate naučiti da za to postoji određeno vreme i mesto, a to nije blizu bebe.

 

 

 • Ocenite ovaj članak
  (4 glasova)
 • Pročitano 2064 puta

nazad na vrh
 • Saveti i dresura
  Saveti i dresura Dresura. Kada početi dresuru? Toplotni udar kod pasa. Trovanja sredstvima za čišćenje kuće!? Osnovno je…
 • Lečenje ljubavlju: Grlite svoje ljubimce - zdravo je!
  Lečenje ljubavlju: Grlite svoje ljubimce - zdravo je! Dr Denis Tomas iz Vašingtona otkrio je nešto u šta su naši preci duboko verovali.…
 • Mops
  Mops Mops je razdragan pas bezbrižnog stava. Energičan je i živahan, odan i vezan za porodicu,…
 • Korisni saveti
  Korisni saveti Komunikacija izmedju čoveka i psa. Popularno rečeno pas je životinja kojoj nedostaje samo govor. Ta…

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

Odgajivacnice pasa

Online magazin za one koji vole prirodu