Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Pomeranac

Pomeranian Pomeranian

Jedan od najslađih pasa na svetu, Pomeranac, kako mu i samo ime kaže, vodi poreklo iz oblasti Pomeranije koja se nalazila na prostoru današnje severoistočne Nemačke i severozapadne Poljske. Ovaj patuljasti špic je nastao od većeg, Nemačkog špica i veoma je popularan još od doba kada je postao ljubimac Britanske kraljevske porodice gde je ovim psom naročito bila oduševljena kraljica Viktorija.

Ima kratko i čvrsto telo i rep prebačen preko leđa, na kojima leži ravno i položeno. Dlaka je duga i oštra, sa debelom poddlakom. Dlaka pomeranca može biti bilo koje boje, uključujući riđu, belu, krem, plavu, smeđu, crnu, braon, narandžastu, crvenkastu, tigrastu šaru kao i kombinacije ovih boja. Najčešće boje su bela/krem, narandžasta i crna. Preporučuje se svakodnevno četkanje jer Pomeranci imaju veoma debelu dlaku koja može lako da se zamrsi, a uz to su i skloni linjanju, dok se šišanje preporučuje jednom u mesec dana ili dva meseca.

pomeranski patuljasti špic

Pomeranci su veoma društveni, razigrani, živahni i veseli psi. Veoma su privrženi svojim vlasnicima i poznati su kao dobri čuvari. Naime, iako su mali, imaju oštar lavež, misle da su veći nego što jesu pa se neće plašiti da napadnu i veće od sebe ako su oni ili njihovi vlasnici ugroženi. Brzo se vezuju za svoje vlasnike i umeju dosta da pate kada vlasnici nisu duže kod kuće. Pomeranac je veoma energičan pa je veoma bitno da ga vaspitavate dok je još mali da ne biste kasnije bili u situaciji da on šeta i sebe i vas, umesto da vi šetate njega. Rana dresura je veoma važna kod ovog psa jer on može, ako mu dopustite, da pokaže svoju samovolju, da laje previše kada čuje zvono ili vidi nepoznatog čoveka u kući ili da bude previše zahtevan i razmažen. Ipak, uz doslednu i strogu dresuru, ovaj maleni pas može bez problema da živi u domaćinstvu sa drugim psima i životinjama. Veoma je inteligentan, rado uči trikove i voli da se igra. Ovo je ekstrovertan pas, voli da bude u centru pažnje, ali može da pokaže i agresivnost i dominantnost ukoliko nije vaspitan kako treba. S obzirom na svoju veličinu, dobar je za život u stanu, ali se ne preporučuje porodicama sa malom decom. Mala deca ponekad nemaju meru pa često umeju da ugnjave psa i da se ophode prema njemu kao prema igrački, a Pomeranac svakako nije tip psa koji će imati strpljenja u takvoj situaciji i onda postaje nervozan. Dobro se slažu sa starijom decom, a idealni su ljubimci starijim osobama. Čak i osobe koje nisu preterano ljubitelji pasa ne ostaju ravnodušne pred ovom pufnastom masom pozitivne energije.

Pomeranac je prilično zdrav pas, ali kao i svi drugi psi, može imati zdravstvene probleme koji se češće javljaju od ostalih. Uz dobru negu (četkanje, čišćenje zuba, očiju i ušiju, dobra ishrana), ovi problemi se mogu izbeći u velikoj meri. Skloni su ranom gubitku zuba, pa se preporučuje davanje suve hrane. Pomeranci takođe mogu da pate od blagog do teškog oštećenja sluha, povećanog očnog pritiska, srčanih problema.

Najslađi pas na svetu Bu (Boo)

Najslađi pas na svetu Bu (Boo). Pomeranac Bu je trenutno najomiljeniji pas na svetu i ima svoju stranicu koja broji preko osam miliona obožavatelja. On je jednostavno presladak, velika je maza, voli da se slika i veoma je medijski aktivan. Postao je internet senzacija zahvaljujući frizuri – jednog dana se toliko umrsio da su vlasnici morali da ga ošišaju, telo mu je obrijano a glava ostala čupava, vlasnici su to slikali i tako se rodila nova internet zvezda! Velika popularnost psa navela je vlasnika da napiše knjigu “Bu: Avanture najslađeg psa”, koja je postigla veliki uspeh i bila prevedena na 10 jezika. Za njom je usledila još jedna “Bu: mali pas u velikom gradu”, koja je, takođe, imala velikog uspeha posebno među mališanima. Maštovite doskočice i komentari ispod slika, na stranici na Facebook-u, čine da ljudi dodatno poblesave za ovom životinjicom, pa i da zaborave da on, zapravo, nije ljudsko biće. Tako Bu ima običaj da nam redovno čestita praznike, da izrazi negodovanje kada ga vlasnici ostave samog u kući, a i navikao je da sa obožavaocima podeli najdublje misli, nedoumice ili radosti. Redovno se javlja sa putovanja ili iz udobnog kreveta, nakon opuštajućeg kupanja, večere ili iscrpljujuće jurnjave sopstvenog repa.


Nadimak: Pom Pom
Zemlja porekla: Nemačka, Poljska
Težina: 1.9 – 3.5 kg
Visina: 13-28 cm
Boja: Dozvoljene su sve boje, ali bez mrlja.
Životni vek: 12-16 godina

 

  • Ocenite ovaj članak
    (4 glasova)
  • Pročitano 1912 puta

nazad na vrh

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 54 gostiju i nema prijavljenih članova

Odgajivacnice  pasa

Online magazin za one koji vole prirodu