Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Dresura pasa, kada početi

Dresura pasa Dresura pasa

KADA POČETI SA DRESUROM? U zadnjih nekoliko godina sve više stručnjaka preporučuje da sa dresurom psa treba početi isti tren kad završi faza zvana odgoj, kad pas nauči sve što bi jedno štene trebalo znati o osnovnim pravilima ponašanja.

ŠTO RANIJE !
Jedan od razloga za takve preporuke je činjenica da je psa najlakše formirati u skladu s vašim željama u vrijeme kad još upoznaje svoju okolinu i nije siguran u sebe, čak se preporučuje da neke naredbe osnovne dresure savladate tako da iskoristite tu nesigurnost. Onaj tko počne ranije raditi sa psom osnovne naredbe poslušnosti, u prednosti je, no početi kasnije nije greška jer pas, baš poput čovjeka, uči i pamti cijeli život i to nikako ne može biti izgovor za nenaučeno.


KAKO RADITI S ŠTENETOM ?

Razumljivo je da postoji razlika u metodi i motivu koje koristimo u dresuri kad je u pitanju dresura šteneta, mladog psa ili odraslog psa. Sa štenetom je najlakše, a dopuštam sebi i tvrdnju najljepše raditi, ukoliko onaj tko radi sa psom, to radi s ljubavlju. Štene u nekim situacijama može biti toliko zbunjeno vašim, njemu nepredvidivim reakcijama ili reagirati na takve načine, da će ti trenuci ostati, baš poput biljega, urezani u vaše sjećanje. Takvu jednostavnost naivnost, no istovremeno i prirodnost, možemo zamijetiti još samo kod djece.

Dresura pasa


KAKO RADITI S MLADIM ILI ODRASLIM PSOM ?

Rad s mladim ili odraslim psom nešto je zahtjevniji, pošto taj pas može već imati stečene navike. Ispravljati takve navike zahtijeva i popriličnu dozu domišljatosti, jer rekli smo već, svaki je pas jedinka za sebe.


UVIJEK TREBA BITI SVJESTAN OGRANIČENJA !

Ipak, uvijek treba biti svjestan ograničenja koje dob, visina ili razvijenost mišića ili kostiju nameću. Vjerojatno je da smo svi svjesni da štene ili mladi pas ne može preskakati visoke prepreke, jako stisnuti zubima neki predmet ili se upustiti u akrobacije na preprekama. Zahtijevati od takvog, nedoraslog psa, da izvrši radnju koju ne može savladati velika je pogreška i mi ju nikako nećemo i ne smijemo činiti.

 

 

 

 • Ocenite ovaj članak
  (7 glasova)
 • Pročitano 2997 puta

nazad na vrh
 • Saveti i dresura
  Saveti i dresura Dresura. Kada početi dresuru? Toplotni udar kod pasa. Trovanja sredstvima za čišćenje kuće!? Osnovno je…
 • Šar-Pej
  Šar-Pej Šar-Pej. Temperament Šar pej je veoma odan vlasniku. Inteligentan je, razigran, aktivan, dominantan i hrabar. Vezan…
 • Dresura pasa - obuka
  Dresura pasa - obuka Dresura Labradora Pored sve nege, pažnje koju pružate vašem psu neophodno je vaspitati ga i…
 • Pas u autu i na putovanju
  Pas u autu i na putovanju Pas u autu i na putovanju

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 38 gostiju i nema prijavljenih članova

Online magazin za one koji vole prirodu