Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Deset najpametnijih rasa pasa

Deset najpametnijih rasa pasa Deset najpametnijih rasa pasa

Deset najpametnijih rasa pasa, a dok su Labrador Retriveri 7. od 86 pasa u lestvici inteligencije i snalažljivost

10. Australijski stočarski pas

Australijski stočarski pas je vrlo inteligentan, poslušan, aktivan, hrabar, uravnotežen. Potrebna mu je redovna vežba. Malo laje. Vrlo je inteligentan, brzo i rado uči. Lako ga je odgajati. Dobro se slaže s drugim psima i decom. Budući da su uzgajani za čuvanje stoke u Australiji, ponašaju se vrlo zaštitnički prema svome vlasništvu, uključujući i ljude!

Australijski stočarski pas

 

9. Rotvajler
Rotvajler je treći po redu najpopularniji pas u Evropi. On je ne samo inteligentan, već i hrabar i pouzdan. Izuzetno je posesivan, i spreman je da ljude koje prihvati kao svoje vlasnike brani i životom. Rotvajler je pas koga se mnogi plaše. Međutim, agresivnost nije sastavni deo karaktera pasa ove rase. Rotvajler je blag, hrabar i samouveren pas, koji se lako trenira i koji je jako posvećen svojoj porodici.

Rotvajler

 

8. Papillon
Ponekad opisivani kao ćudljivi i agresivni, psi-leptiri su jednostavno posesivni i čuvaju svoju teritoriju. Ujedno su i privrženi svojim vlasnicima i lako ih je trenirati. Neke bi moglo iznenaditi da se papilloni smatraju jednom od najprivrženijih pasmina. To je jedan vrlo inteligentan pas, kojeg je jako lako dresirati.

Papillon

 

7. Labrador retriver
Prepun ljubavi, privržen i strpljiv, labrador retriver je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Potrebno mu je puno vežbe jer se u suprotnom može ugojiti. Zbog svoje dobre ćudi i ljubavi prema deci i drugim psima, spada među vrlo popularne porodične pse.

Labrador Retriver

 

6. Šetlandski ovčar
Ovi psi su izvorno uzgajani za vođenje stotina ovaca, što je zahtevalo veliku koncentraciju i inteligenciju. Mogu biti pomalo nepoverljivi prema strancima i deci, ali su unutar svoje porodice vrlo odani i privrženi.

Šetlandski ovčar

 

5. Doberman
Dobermani spadaju među top 10 čuvarskih rasa pasa. Iako su poznati kao dominantni, dobermani imaju jako puno varijacija što se temperamenta tiče. Neki mogu biti prilično mirni i izvrsni porodični psi, ako ih se propisno obučava odmalena. Možete računati na to da će doberman agresivno zaštititi svoga gospodara.

Doberman

 

4. Zlatni retriver
Zlatni retriver je odan, pun ljubavi, strpljiv i izvrstan s decom. Zbog jako dobrog njuha neki od njihovih talenata su lov, traganje, donošenje lovine, detektovanje narkotika, a zbog velikog strpljenja i poslušnosti koriste se kao psi vodiči slepih osoba.

Zlatni retriver

 

3. Nemački ovčar
Nemački ovčari su izuzetno inteligentni, hrabri i imaju snažni zaštitnički instinkt. Siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan kao pratilac, stražar i čuvar. Mogu biti izvrsni porodični psi, posebno sa decom. Njihova inteligencija u kombinaciji s njihovom hrabrom prirodom čini nemačke ovčare izvrsnim policijskim psima i spasiocima.

Nemački ovčar

 

2. Pudla
Pudlice su jako intelignetni psi i jedna od najlakših vrsta za trenirati. Sposobna da se prilagodi velikom broju situacija i laka za obuku, pudla može čak i spasiti život svom vlasniku. Vole biti u blizini ljudi. Neke pudlice su dobri psi čuvari, dok se druge mogu trenirati za potrebe lova. Pudlice su osetljivi, razumni i srećni psi.

Pudla

 

1. Border koli
Border Koli je inteligentan, uravnotežen, marljiv, pažljiv i lako se odgaja. On je otporan ovčarski pas, pokretan i neumoran. Neki tvrde da pogledom ume da hipnotiše goveda. Nije pogodan za život u gradu. Ne voli samoću.
Poput mnogih inteligentnih rasa pasa, border koliju je potreban posao koji će obavljati.

Border Collie

 

 

 

 

 • Ocenite ovaj članak
  (7 glasova)
 • Pročitano 3509 puta

nazad na vrh
 • Engleski buldog
  Engleski buldog Dopadljivog izgleda i mirne naravi, engleski buldog je neodoljiv kućni ljubimac. Ne voli mnogo da…
 • Dresura pasa, kada početi
  Dresura pasa, kada početi KADA POČETI SA DRESUROM? U zadnjih nekoliko godina sve više stručnjaka preporučuje da sa dresurom psa…
 • Dresura pasa - obuka
  Dresura pasa - obuka Dresura Labradora Pored sve nege, pažnje koju pružate vašem psu neophodno je vaspitati ga i…
 • Najpopularniji pas na svetu
  Najpopularniji pas na svetu Labrador retriver nije slučajno jedan od omiljenih rasa pasa. Visoka inteligencija, stabilan temperament, mirna narav,…

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 31 gostiju i nema prijavljenih članova

Online magazin za one koji vole prirodu