Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Naučite svog ljubimca kako se zove! (VIDEO)

Preporuka stručnjaka je da ime bude zvučno i po mogućnosti što kraće (poput Maks, Reks, Dak …) po mogućnosti izbegavati ljudska imena, što je sve češća pojava kako u zapadnim zemljama, tako i na ovim prostorima.

 

Da ovaj fenomen učenja ljubimca njegovom imenu nije nevažan je i slučaj kada ljubimac promeni vlasnika i sredinu u kojoj dobija novo ime ili ako je reč o starijem ljubimcu koji je našao novi dom. Svakako vrlo bitan momenat u adaptaciji novog ljubimca na vlasnika i potpuno novi ambijent i okruženje u kojem se u izgovaraju drugačije reči od onih koje je ljubimac prethodno navikao, bar to tako zvuči iz perspektive te životinje.

Posle izbora imena sledi učenje.
Suština leži u učenju razlikovanja određene reči, u ovom slučaju njegovog imena, od svih drugih reči koje se izgovaraju. A da bi ste postigli da vas vaš ljubimac isprati pogledom u trenutku kada izgovorite njegovo ime najpre morate tu reč, odnosno njegovo ime, vezivati za određeni pojam ili poslasticu koja je životinji omiljena.

Ime za kucnog ljubimca, psa

Na taj način se, u stvari, postiže da izgovorom njegovog imena vašem psu ili mački to postaje sinonim za nešto prijatno što sledi – maženje, igra, šetnja, poslastica, omiljena igračka itd.Na ovaj način vrlo brzo se postiže željeni efekat, a to je da se vaš ljubimac odaziva na izgovorenu reč, odnosno na izgovor njegovog imena. Na primer, svaki put kada izgovorite njegovo ili njeno ime vi spustite poslasticu pored sebe.
Takođe, vrlo bitno je da u ovakvim situacijama ime izgovarate samo jednom. U protivnom će životinji to izgledati kao nekakvo besmisleno brbljanje. Efekat će biti još jači ukoliko uz izgovor imena vežete i neki specifičan zvuk, tapšanje, ali najvažnije je da na kraju usledi nagrada.

Kada ljubimca grdite, bilo bi dobro da u takvim momentima ne izgovarate njegovo ime, jer će onda tu izgovorenu reč potencijalno doživeti kao nešto negativno. U takvim slučajevima bi bilo dobro da ga, možda, nazivate drugim imenom, kako bi znao da kada se ta reč pojavi znači da nešto nije uradio kako treba.
Ipak, ostavljamo konačnu reč stručnjacima, koji će Vas kroz ovaj proces voditi korak po korak.

Pogledajte video

Izvor: vetstreet.com

  • Ocenite ovaj članak
    (3 glasova)
  • Pročitano 1596 puta

Video

nazad na vrh

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 36 gostiju i nema prijavljenih članova

Online magazin za one koji vole prirodu