Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Ishrana Labradora

Ishrana Labradora

S’obzirom da štene u svojoj prvoj godini života dostiže uzrast deteta sa 14 godina (nešto manje ili više u zavisnosti od pasmine), trošiće ogromne količine energije. Vrlo je bitno da kroz ishranu dobija dobar balans hranljivih materija, vitamina i minerala. Samim tim ćete osigurati dug i zdrav život svom drugaru.

Svaka pasmina raste i razvija se različitom brzinom. Posavetujte se sa svojim uzgajivačem ili veterinarom u vezi izbora vrste i količine hrane koja će odgovarati uzrastu vašeg štenca kao i kasnije odraslog psa.

Osetljivi probavni i imuni sistem

U periodu između 4. i 12. nedelje štene postepeno gubi imunološku zaštitu koje je dobilo od majke, preko prvog mleka (kolostruma). Što brža izgradnja sopstvenog imuniteta postaje prioritet.

Kao i svi štenci velikih rasa, labrador ima osetljiv sistem organa za varenje koji je i dalje nerazvijen i ograničenog kapaciteta. Ovi faktori onemogućavaju štene da unosi veću količinu proteina i drugih osnovnih hranljivih sastojaka, pa je neoophodna visoko svarljiva hrana.

 

HRANA KOJOM HRANITE SVOG PSA MORA BITI RAZNOVRSNA

Hrana za LabradoreKao što ste sigurno već primetili, odgovorno tvrdimo da ne postoji "savršeno izbalansirana i uravnotežena hrana za pse". Tako vam, čak ni priroda ne može ponuditi. Zbog toga je važno da hrana kojom hranite svog ljubimca bude raznovrsna i da u sebi sadrži dovoljno vitamina, hranjivih tvari i svih drugih sastojaka koji će vašem psu omogućiti normalan razvoj, zdrav život i mirnu i bezbrižnu starost. Svaka jednoličnost ishrane, bilo da koristite prirodnu hranu, odnosno neke njene sastojke ili industrisku, neminovno dovodi do slabosti organizma, neotpornosti, te podložnosti mnogim bolestima. Pravilo o raznovrsnosti vrijedi čak i u slučaju da hranite svog psa umetnom hranom za pse. Ni tada ne smete propustiti priliku da hranu svog psa začinite mesom i povrćem. 

 

SVEŽA VODA UVEK MORA BITI NA RASPOLAGANJU PSU

Sveža i čista voda mora uvijek biti na raspolaganju psu. O važnosti uloge vode u organizmu psa govori nam i podatak da čak i krv psa sadrži 25% vode. Voda pročišćava organizam psa, a već 10% gubitaka telesne tekućine (vode) može prouzrokovati ozbiljne simptome bolesti. Tokom leta voda pomaže psu u reguliranju telesne topline. Voda je prisutna u svakom tkivu psa. Čak i kosti sadrže vodu. Voda stimulira želučane sokove i pospešuje njihovu aktivnost. I zato, nikad, doslovno nikad, nemojte zaboraviti da je vaša dužnost da svom psu uviek omogućite dovoljnu količine sveže i čiste vode. 

 

Da li i koje kosti dajete svojim psima i u kom obliku (sirove ili kuvane)?

Isključivo kuvane kosti!

Kosti su važan deo ishrane. One sadrže kalcijum, belančevine, koštanu srž i druge važne mineralne materije potrebne za razvoj organizma. Preporučuje se da se mladim psima daju velike cevaste kosti radi jačanja zuba i desni. Trebalo bi potpuno izbaciti pileće kosti, zatim kosti koje sadrže šiljke ili se teško lome. Najveću vrednost imaju kosti mladih životinja (teleće i dr.).

Pileće kosti prilikom lomljenja stvaraju iglice i šiljke koji mogu da ozlede usnu šupljinu i ostale delove aparata za varenje. Pored ozleda, cevaste kosti stvaraju teške zatvore. Kontrolom izmeta (ukoliko je stolica tvrda) saznaćemo da li možemo, i u kojoj meri, da dajemo kosti svom psu. Kod pravilne ishrane stolica treba da bude kobasičastog izgleda, braon ili svetlobraon boje. Tvrda i bela do beložuta stolica govori nam da je pas jeo više kosti nego što sme i da mu to moramo ograničiti. Tamnocrna stolica-dajemo suviše mesa. Žitka, neformirana stolica-suviše želatinozne hrane. U svim ovim slučajevima moramo posvetiti više pažnje ishrani.

 

nazad na vrh

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 59 gostiju i nema prijavljenih članova

Online magazin za one koji vole prirodu