Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Šta psi ne smeju da jedu!

Ukoliko niste pobornik granula već prirodne ishrane povedite računa šta dajete psu. Iako naši ljubimci vole sve što se nalazi na našem stolu, hrana koju mi jedemo može biti toksična za njih.

 Pored standardno zapržene i začinjene hrane koja nikako neće prijati psu, postoji lista stvari koje im se nikako ne smeju dati, piše forum "Priroda pasa" (www.prirodapasa.net)

- Sirovo svinjsko meso (jer su svinje prenosnici Aujeckijeve bolesti koja je smrtonosna za pse). Termički obrađena svinjetina je bezbedna! 

- Termički obrađene kosti (zbog toga sto je krtost kostiju već na 50°C dva puta veća nego na telesnoj temperaturi). Sirove kosti su bezbedne (osim svinjskih). Treba voditi računa da ne budu šuplje kosti.

- Velike količine džigerice (džigerica je prepuna dobrih stvari ali ne sme mnogo da se daje jer može da dođe do hipervitaminoze(vitamin A) tako da jednom nedeljno bi bilo optimalno).

- Peciva (sadrže pekarski kvasac, koji nije zdrav za psa kao pivski kvasac). Peciva sadrže i neke aditive za čuvanje svežine (omogućavaju im "dugotrajnost" na veštački način), tako neki pekari drže pecivo dva do tri, pa onda pokušavaju da ga "udome" za tov svinja i druge stoke - "da se ne baci". Ishrana ovakvom hranom stvara izuzetno kiselu sredinu u želucu životinja ,tako da je česta pojava gastritisa , čira, a može rezultirati i fatalnim ishodom). 

Hrana za pse

- Crni luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrzi sulfokside i disulfide koji mogu da oštete krvne ćelije i izazovu anemiju).

- Grožđe i suvo grožđe (sadrže nepoznati toksin koji može da ošteti bubrege). 

- Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrzѕe kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksicni i pogadjaju srce i nervni sistem).

- Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).

- Hrana za bebe (moze da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse).

- Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povećanu temperaturu, grčeve i smrt). 

- Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao što su jetra i bubrezi).

- Mleko (neki odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, koja laktozu iz mleka razlaže na proste šećere i čini ih dostupnim organizmu. Nesvarena laktoza remeti crevnu mikrofloru i dovodi do nadutoszi, dijareje i poremećaja varenja. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrže laktozu).

- Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

 

  • Ocenite ovaj članak
    (8 glasova)
  • Objavljeno u Labrador Club
  • Pročitano 7365 puta

nazad na vrh

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 58 gostiju i nema prijavljenih članova

Online magazin za one koji vole prirodu