Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Parazitsko oboljenje pasa i mačaka

Bolest srčanog crva-parazitsko oboljenje pasa i mačaka

Ozbiljno parazitsko oboljenje pasa i mačaka-bolest srčanog crva koja se na ljubimce prenosi ujedom komarca sve je prisutnija i u Srbiji. Veterinari upozoravaju da su ugroženi psi koji žive oko reka, u Vojvodini i u nekim delovima Beograda i da je potrebno da im se vlasnici jave čim primete promene u raspoloženju i ponašanju psa...

Mešanac Toša do je bio skoro veseo i raspoložen za igru, kada je vlasnica Kristina Karić primetila da više nije ono što je bio ranije. Utvrdjeno je da boluje od bolesti srčanog crva čiji uzrok je parazit koji se pri ujedu komarca prenosi na psa.

„ On je samo jednog dana prestao da jede i bio je malaksao ležao je i primetili smo da nešto sa njim nije u redu, priča Kristina.

Da bolest može biti vrlo opasna čak fatalna za pse, poznato je Blagoju Hadži Pešiću iz Borče koji se obratio veterinarima kada je shvatio da je njegog ljubimac postao trom i bez snage.

“ Ja o tome nisam imao nikakvo iskustvo ništa nisam znao Moj pas je tokom zime izašao pobegao i ja sam po onoj vodi tamo je kod mene poplavljeno područje .Mislio sam da je dobio upalu pluća , vodio ga po lekarima i od zimus dodana danasnjeg i pre ali pre 3. 4 dana morao sam da ga uspavam.“

Dijagnoza zahteva čitav niz pregleda ultrazvučni, rentgenološki, pregled uzoraka krvi i imunološke testove. Smatralo da je oboljenje ograničeno na područja sa toplom i vlažnom klimom, ali se našim veterinarima javljaju vlasnici iz cele Srbije.

"Izloženi su posebno oni naši pacijenti koji žive oko reka ili u području Vojvodine. U Beogradu su zaražena podrucja Krnjača, Pančevo, odatle nam se javlja najveci broj slucajeva. Medjutim imali smo slucajeve iz nekih sasvim drugih delova grada ." kaže Nikoleta Novak iz Udruženja veterinara male prakse.

Stručnjaci ukazuju da bolest ima epidemijski karakater u slivovima reka u kojima je do 10 odsto pasa zaraženo, ali naša stručna javnost nije dovoljno upućena u prepozavanje i terapiju. Zato je organizovan okrugli sto uz učešće gostujućeg eksperta za sve praktičare zaintersovane da se uključe u prevenciju, ističe veterinar Nenad Milojković iz Udruženja male prakse.

"Date su jasne stručne smernice kod kojih simtoma je neophodno uraditi testiranje krvi da bi se utvrdilo da li je pas ili mačka zaista inficiran ovim parazitom. Zatim data je preporuka da se u svim krajevima koji su do sada ugroženi ovom zarazom sprovode preventivne mere koje se sastoje u mesecnom davanju odredjenih preparata izmedju marta i novembra u sezoni aktivnosti komaraca ."33 56

Udruženje veterinara male prakse napravilo je akcioni plan kako da se nasumicnim uzorkovanjem krvi dodje do procene koliko je inficiranih pasa na širem području grada. Za Srbiju u kojoj je ovo oboljenje realtivno novo važna je preventiva koja se sastoji od zaštite pasa odgovarajućim prepratima a preporuka je da se psi i mačke ne drže u dvorištu bez zaštite i da uzmu terapiju koja će sprečiti infekciju. Sve informacije zainteresovani veterinrai mogu dobiti na web adresi:

www.sasap.org.rs

  • Ocenite ovaj članak
    (2 glasova)
  • Objavljeno u Labrador Club
  • Pročitano 5584 puta
Više iz ove kategorije Sve o Labradorima »

nazad na vrh

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 57 gostiju i nema prijavljenih članova

Online magazin za one koji vole prirodu