Serbian English French German Greek Italian Russian Swedish

Saveti veterinara

Dresura. Kada početi dresuru? Toplotni udar kod pasa. Trovanja sredstvima za čišćenje kuće!?

Osnovno je da vaš ljubimac prvo savlada kućno vaspitanje pre nego što napuni šest meseci. Pokazujte svom psu šta da očekuje od odnosa sa vama i drugima s kojima dolazi u kontakt, tako što će savladati značenje reči i fraza koje će mu biti korisne za razumevanje komandi.

Prvih dana i vi ćete sami naučiti dosta o karakteru svog ljubimca.

S početkom formalne dresure, znaćete koju nagradu je najbolje da mu podarite. Da li više voli da ga nežno češkate, ili bi radije glodao veliku juneću kost. Neki, pak, vole usmene pohvale više nego fizički kontakt. Morate uvek nastojati da ostvarite pozitivan odnos prema psu u vidu pohvale i naklonosti.

Dresura pasa

Ukoliko je neophodno da pretrpi kaznu, efekat staromodnog kažnjavanja mogu da izazovu strah ili mržnju, ali je ponekad neophodno kako bi naučio da loše stvari mogu doći ne samo od vas, već i iz okruženja. On će izvršiti komandu samo ako mu to zahtevate vi, ili osobe s kojima dolazi u kontakt. Najbolji način da odvučete pažnju vašem ljubimcu ako radi stvari koje vam smetaju, jeste da ga odmah pozovete i pohvalite što je došao. To je jedini način da ga ne naljutite. Bilo koja komanda ili oštar zvuk nateraće ga da prestane sa nekom radnjom, ali je mnogo bolje ostvarivati pozitivnu komunikaciju.

Kada početi dresuru?

Ne postoji pas koji je suviše star da bi nešto naučio.

Što se tiče donje granice, obično se smatra da je uzrast između četiri i šest meseci dobro vreme da se počne sa formalnim dresiranjem. Iako štenad počinju da uče od samog rođenja, većina trenera se slaže da je koncentracija kod mlađih pasa suviše slaba da bi bilo podvrgnuto iscrpnom dresiranju. Ima i onih koji smatraju da je čak i šestomesečni pas premlad da bi se počelo sa obukom. Vodiči slepih ne mogu početi sa dresurom pre nego što napune četrnaest meseci. Sa osnovnim kućnim vaspitanjem, međutim, treba početi mnogi ranije. Štene odmah treba da nauči kako da obavlja fiziološke potrebe i da se odnosi prema ljudima. Takođe, veoma rano može da nauči mnoge reči koje će kasnije biti korišćene u komandama. To vreme vlasnik bi trebalo da iskoristi da upozna svog psa i nauči nešto o njegovom karakteru. Tako će, kada počne dresuru, znati šta pas voli i koja je odgovarajuća nagrada za njega. Ovaj period, takođe, najbolji je za zbližavanje životinje i gazde jer se tada najlakše uspostavlja interakcija sa štenetom.

Toplotni udar kod pasa

Prvi znaci sunčanice po pravilu su drhtanje, visoka temperatura tela koja može biti viša od 42 stepena celzijusa, trzanje mišića, ubrzano i plitko dahtanje, teturanje i klonulost. Ovi simptomi su posledica naglog pada krvnog pritiska i oštećenja centralnog nervnog sistema. Toplotni udar može biti veoma opasan za pse i neophodna je brza reakcija. Životinju treba hitno premestiti u hladovinu, postaviti je na bok, izvuči joj jezik i hladiti je polivanjem ili vlažnim oblogama. Za to vreme traba proveravati telesnu temperaturu i rashlađivati psa sve dok se ne spusti na 39,5 stepeni. Posle ukazane prve pomoći treba ga što pre odvesti kod veterinara. Psi se ne znoje i toplote se najčešće oslobađaju dahtanjem. Zato je neophodno preduzeti mere predostrožnosti da životinja ne bi doživela toplotni udar. Nikada ne smeju da ostanu zatvorene u automobilu na velikim vrućinama. Čak i ako spoljan temperatura nije previsoka u kolima je značajno viša. Psi moraju imati dovoljno vode i trebalo bi da izbegavaju naporne aktivnosti u periodu najvećih vrućina.

Trovanja sredstvima za čišćenje kuće

Da li ste znali da većina sredstava za održavanje kućne higijene sadrže formaldehid, materiju koja može iziritirati oči, kožu i grlo vašeg ljubimca.

Šamponi za tepih sadrže perhloretilen, koji izaziva uznemirenost, premor i gubitak apetita.

Neka sredstva za poliranje poda mogu imati kancerogene sastojke, kao i one koji oštećuju bubreg, jetru, srce, centralni nervni sistem.

Problem je u tome što na većini proizvoda za čišćenje čak ni ne piše koje probleme mogu da izazovu, kako kod ljudi tako i kod kućnih ljubimaca.

Tu su još i razna sredstva protiv insekata ili glodara, osveživači prostorija i dr.

Ljubimci osetljiviji od ljudi

Pas može da, zajedno sa hranom, unese štetne materije ako jede sa poda, ili mačka - ako se liže pošto se igrala na tepihu. Može se takođe desiti i da životinja u igri ili iz radoznalosti poliže ili udahne neko sredstvo za održavanje kućne higijene, kao što je tečnost za pranje ili osveživanje kupatila.

Životinje imaju brži metabolizam i manja pluća od nas. Njihovom organizmu je teže da eliminiše toksine. Bliže su zemlji, a time i direktnom kontaktu sa toksičnim materijama. To ih čini ranjivijim. Znaci trovanja mogu biti od suzenja, povraćanja, teškog disanja, do konvulzija i grčeva mišića.

Terapija

Prva pomoć bi se sastojala u izazivanju povraćanja 3% hidrogenom ili slanim vodenim rastvorom i primenom nekog od crevnih asorbenata, kao što je medicinski ugalj, ali svakako se momentalno morate obratiti veterinaru ako sumnjate da je životinja mogla doći u kontakt sa nekim od ovih otrova.

On će primeniti terapiju detoksikacije, a ako životinja ima problema sa disanjem, i terapiju kiseonikom. Ne retko ishod lečenja zavisi od toga koliko je vremena prošlo od kontakta sa otrovom.

Treba imati na umu da su naši kućni ljubimci, a posebno štenci i mačići (kao i deca), nepažljivi i radoznali. Lako se može desiti da se bezazlena igra pretvori u pravu agoniju.

To možete sprečiti tako što sva sredstva za čišćenje kuće držite odvojeno, van njihovog domašaja ili još bolje pod ključem.

 

  • Ocenite ovaj članak
    (6 glasova)
  • Objavljeno u Labrador Club
  • Pročitano 3590 puta

nazad na vrh

Oglasi, kućni ljubimci

Ko je na mreži: 47 gostiju i nema prijavljenih članova

Online magazin za one koji vole prirodu