Labrador, ne može da kontroliše glad

Labrador je jedna od najpopularnijih rasa na svetu, ponajviše zato što su prijateljski nastrojeni, lojalni i lako ih je dresirati.

Naučnici sada imaju nova otkrića koja pomažu vlasnicima da se ne osećaju loše i ne okrivljuju sebe zbog toga što se njihov ljubimac ugojio. Naime, kad su labradori u pitanju, opsesivna želja za hranom im je zapisana u genima.

Labradori imaju posebnu genetiku koja ima veliki uticaj na njihovu želju za hranom – kaže dr Elenor Rafan s Univerziteta Kembridž. – Iako su često vlasnici ti koji smatraju da su razmazili svog ljubimca koji bi sve dao samo da dobije još jedan keksić, ovi psi su zapravo „genetski gladni” i svoju želju za hranom često ne mogu da kontrolišu.

¼ LABRADORA STALNO JE GLADNA ZBOG MUTACIJE GENA

U pitanju je mutacija gena, poznatija kao POMC, a tokom istraživanja koje je obuhvatilo 310 labradora čak jedna četvrtina je imala ovu mutaciju i ti psi su bili u proseku 1,9 kilograma teži od drugih. Stručnjaci savetuju da se pojača fizička aktivnost, ali i karakter vlasnika koji neće davati labradoru da okusi baš sve.

Pozivamo vas da u komentarima podelite vaša iskustva s ovom pasminom
Komentari
Podelite sa prijateljima :)