Labrador, odlikuje ih odličan njuh, obožavaju vodu

Labrador, odlikuje ih odličan njuh, obožavaju vodu, vrlo su budni, oprezni i poslušni, vole ugađati vlasniku i nikada ne pokazuju agresivnost ili strah. Ovo je savršen pas za život u provinciji. Trenira s nevjerojatno mnogo energije, a kako je vrlo inteligentan, već nakon nekoliko ponavljanja razumije veliku većinu komandi. Brzo raste i već nakon 6-7 meseci smatra se odraslim psom. Zbog toga se dresira odmalena jer kada naraste teško ga je obuzdati da ne skače na ljude u želji da ih pozdravi.

Labradori su veliki, snažni psi i potrebna im je redovna vežba kako bi ostali u kondiciji. Godi im život u porodici, u kojoj su šetnje, igranje frizbijem, loptom i trčanje redovne aktivnosti.

Dlaka labradora je njihova prepoznatljiva oznaka: kratka, gusta, prilično oštra i uvek jednobojna; može biti crna, žuta ili čokoladno braon. Katkad imaju belu mrlju na prsima.

Labradore su u 19 veku dresirali za donošenje divljači. Ovi psi instinktivno donose divljač i bez razmišljanja skaču i u najhladniju vodu. Zbog odličnog njuha policija ih koristi za otkrivanje droge te su jedni od najveštijih vodiča slepih.

Labrador retriver, vodič za slepe

Labradori su verni, nežni prema deci i veoma omiljeni u društvu. Trebalo bi pripaziti na njihovu ishranu jer, ako u toku dana ne dobiju svoju dnevnu dozu trčanja ili šetanja te ako previše jedu mogu postati veoma gojazni.

Labrador dobrog temperamenta nikada nije hiperaktivan. Ipak, labradori jesu aktivni psi, pogotovo u štenećoj dobi. I u većini slučajeva njihov mentalni razvoj završava tek negde u dobi od tri godine. Često se štenci labradora okarakteriziraju kao hiperaktivni, a radi se zapravo o sasvim normalnom, zdravom i razigranom štenetu koje puca od energije. Ako ste spremni pozabaviti se time, nećete imati problema. U trenucima svoje najveće razigranosti, labradori su poznati po jurnjavi u engleskom opisanoj kao “butt tucking”. Ona nije ekskluzivna pojava kod labradorske pasmine, poznaju to i vlasnici drugih pasmina. Butt tucking je ono što vaš labrador čini kad odjednom počne juriti u krug najvećom mogućom brzinom, pri čemu mu guza vuče prema tlu, a stražnje noge grabe iz sve snage. Ne poznajem labradora koji to ne čini, čak i u odrasloj dobi. Ovo nije znak nikakvog problema; sve je u redu s temperamentom i zdravstvenim stanjem vašeg psa.

Kada ostare, uživaju u toplom domu i lenčarenju. U poslednje im vreme raste popularnost pa ova pasmina spada među najtraženije u Americi i Europi. Ne kaže se začudo da je labrador KRALJ svih retrivera.

Zanimljivosti:
  • Labrador često ima takav izraz lica da izgleda kao da se smeje.
  • Labradori su 7. od 86 pasa u lestvici inteligencije i snalažljivosti.
  • Labradori su dobili ime po otoku Labradoru u Kanadi.
  • Često su služili ribarima za donošenje svega što bi palo s broda u more: riba , plutača…
  • Labrador je u svojoj rodnoj regiji bio nazvan i «malim vodenim psom».
  • Labrador ima takozvan “vidrin rep” koji je širok u korijenu, a sužava se prema vrhu.
  • Labrador ima plivaće kožice među šapama.

Eto vidite li sad koliko labradori obožavaju vodu da su joj se potpuno prilagodili.

KRALJ svih retrivera

Labrador Retriver, poreklo: Kanada

Labradori obožavaju vodu

Pozivamo vas da u komentarima podelite vaša iskustva s ovom pasminom
Komentari
Podelite sa prijateljima :)