Labrador: Ponekad nestašan pas uvek spreman za zabavu

Labrador retriver je inteligentan i uvijek prijateljski raspoložen pas. Prema ‘izložbenim standardima’ reč je o psu skladnih proporcija, vidrastog repa, izdužene njuške, čvrste čeljusti, snažne građe tela prekrivenog kratkom i gustom dlakom ispod koje se nalazi meka i nepromočiva poddlaka koju je potrebno svakodnevno četkati.

Labradori mogu biti crni, zlatni i čokoladni. Osim za izložbe često ih se koristi kao terapeutske, ali i policijske i vojne pse.

Mi vam donosimo standard labradora viđen očima običnog vlasnika.

Tekst je preuzet s Uniteddogs.com, društvene mreže za vlasnike pasa.

Izgled Labradora

Labrador nije preterano osetljiv na svoj izgled. Savršeno je sretan potpuno prekriven blatom. Ne uzrujava se baš previše ni ako kući donese miris nečega u čemu se valjao.

Spreman stajati i dopustiti vlasniku da opere prljavštinu s njega te razume važnost sušenja tako što će se suvišne vode rešiti temeljitim stresanjem… obično dok stoji pored vlasnika.

Karakter

Labrador je agilan pas prilagodljiv i posvećen cilju. Nikad nije izgubio sposobnost lova na hranu i pokazuje sve karakteristike koje potvrđuju tu činjenicu.

Temperament

Vrlo inteligentan i dobar. Neagresivan i nimalo sramežljiv. Koristi ta svojstva dok žicka hranu ili kada učinio nešto loše.

Lobanja

Krije kompjutorski mozak. Rešava probleme u deliću sekunde i može se prebacivati s jedne aplikacije na drugu u nanosekundi. Uz to ima dovoljno kapaciteta za lične projekte.

Oči

Vide mrvicu hrane ispod stolice na suprotnom kraju sobe.

Uši

Bolje funkciošu od radara. Korištene u spoju s očima – i ništa neće biti propušteno. Uši detektuju razmatanje slatkiša u džepu tri sobe dalje, sa svim zatvorenim vratima između. Mogu se uključivati i isključivati po želji psa.

Nos

Neverojatno efikasan. Nema ograničenja udaljenosti na kojoj se detektuje hrana. Takođe odlično pronalazi smrdljive predmete i tvari u kojima se treba povaljati i to tri polja dalje. Može uzrokovati akutnu neugodu kad se zavuče u prepone gostiju.

Usta

Unaprijed programirana za skupljanje stvari i beg s njima. Potrebno je reprogramiranje kako bi se postiglo da se pokupljene stvari vrate natrag vodiču.

Novi modeli (zvani štenci) isporučuju se s privremenim kompletom iglica. Stolice i stolovi nisu sigurni, pogotovo ako ih se ostavi same – i nameštaj i štence.

Vrat

Dovoljno snažan da odvuče bilo koga ili šta, ako se to nešto drži za ogrlicu i povodac.

Prednji dio tela i prednje šape

Ono što vidite netom pre nego što se digne u vazduh, da bi vas se pozdravilo.

Telo

Vrlo solidne građe. Može lako pomaknuti velike predmete koji su neoprezno ostavljeni na putu. Takođe vrlo efikasan u rušenju stojećih ljudskih objekata, osobno pri zaletanju u ljudske noge odostraga.

Zadnji deo tela i zadnji šape

Ono što najčešće vidi vlasnik koji si nije dao truda trenirati svog psa.

Rep

Nezgodno postavljen na visini stolića u dnevnoj sobi. Jednim mahanjem čisti sve šoljice sa stola (naročito pune) i sve ostalo što nije prikovano za stolić.

Kretanje

Obično pravolinijski, sa svrhom, pri čemu labrador češće više razmišlja o cilju negoli o putanji. Preporučuje se vredne predmete učvrstiti na podlogu.

Dlaka

Vodonepropusna jer labrador ne promašuje vodu, bila to lokva, potok, reka ili more. Nije preterano zabrinut za konzistenciju ili miris.

Labrador crni

Boja

Crna, čokoladna i žuta – ovisno o vašem odabiru, možda ćete morati preurediti dnevnu sobu.

Veličina

Dovoljno velik da se zaleti u bilo što.

Mane

Nikakve, dakako.

Sve navedeno razlozi su zašto labradori spadaju među najpopularnije porodične pse na svetu. Opširnije

Pozivamo vas da u komentarima podelite vaša iskustva s ovom pasminom
Komentari
Podelite sa prijateljima :)