Labradori već tri decenije najpopularnija rasa pasa u Americi

Poslednji podaci Američkog kinološkog saveza pokazuju da su labradori već 28 godina zaredom najpopularnija rasa psa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na listi 10 najopularnijih pasa, našao se i nemački kratkodlaki ptičar koji je, zauzevši deveto mesto, ostvario najbolji rezultat od kada je dobio priznanje Američkog kinološkog saveza 1930. godine.

Labrador Retriever
Labrador Retriever

Među najpopularnijim psima su i nemački ovčari, zlatni retriveri, francuski buldozi i buldozi. Šesto mesto pripalo je biglu, a za njim slede pudle, rotvajleri, nemački kratkodlaki ptičar i jorkširski terijeri.

U Evropi je situacija slična prema nekim statistikama. Prvo mesto takođe pripada labradorima, slede ih zlatni retriveri, pa nemački ovčar.

Prema podacima Kinološkog saveza Srbije, staford je već nekoliko godina unazad najtraženiji ljubimac, a na listi ga slede pomeranac, rotvajler, francuski buldog i nemački ovčar. Zanimljiva mešavina velikih i snažnih pasa čuvara i manjih, simpatičnih „pasa za krilo“.

Ne postoji zvanična statistika o tome koji su psi u Rusiji najpopularniji i svaka od tri organizacije koja se bavi registracijom pasa ima različite podatke. Danas Rusi, navodno, više vole male pse i pse srednje veličine koji dugo žive, laki su za održavanje, pametni i prijatne naravi, mogu se baviti sportom i dobro komuniciraju sa decom.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)