Nemačka doga: Šarmantni gorostas nežnog srca

Nemačka doga – snažan pas, kompaktne građe spada u jednu od najvećih rasa na svetu. Uvek primećen i veoma cenjen na izložbama širom sveta, ovaj pas divovskih proporcija i jednako velike odanosti i privrženosti danas je jedan od omiljenih porodičnih pasa.

 

POREKLO

Čuvar, lovac i dragoceni ukras srednjevekovnih dvoraca, nemačka doga je stara rasa koja vodi poreklo od starih asirskih molosa. Prve pisane dokumente o psima koji podsećaju na današnje doge nalazimo u opisima lova grofa Filipa Dobroćudnog od Hesena. U tim istorijskim spisima pominju se psi nastali ukrštanjem mastifa sa irskim hrtom, brze i jake životinje koje su početkom 16. veka kneževski dvorovi kontinenta dobili iz Engleske. Osim toga knjiga Johana Tencera iz 1699. godine daje nam opširne opise velikih pasa izgleda i građe veoma slične dogama kakve danas poznajemo. Navodi se, da su ovim skupocenim i veoma cenjenim psima stavljali posebne oklope kako bi ih zaštitili od povreda u lovu. Tencer ove pse opisuje kao izuzetno izdržljive, koji tokom dana prevale po desetine kilometara, a zatim da hrabro i srčano love divljač.

Nemačka doga nastala je viševekovnim ukrštanjem bulen baisera, mastifa engleskog kova i hrta. U prošlosti je postojalo više tipova doga koji su imali različita imena od bizmarkove doge, danske doga, tigrasta, umlska pa sve do engleske doge. Međutim 1875. godine na skupu u Berlinu sastavljeno od sudija i odgajivača odlučeno je da su razlike između rasa nevažne i da su oni potekli od istog pretka. Skup kojim je predsedavao dr. Boundisa doneo je i odluku da će se rase ujediniti pod jednim nazivom – nemačka doga i usvojio standard. Rasa je predstavljena već 1880. godine pod imenom koje je doneto na skupu.

 

TELESNE KARAKTERISTIKE

Nemačka doga (Deutsche dogge)Nemačka doga je veliki pas, snažnog i gotovo kvadratičnog tela, što je naročito izraženo kod mužjaka. Razlika dužine tela mužjaka, od vrha grudne kosti do sedne kvrge, i visine grebena, ne treba da bude veća od pet posto, a kod ženki ne više od 10 posto. Visina u grebenu kod mužjaka najmanje je 80 cm, a kod ženki najmanje 72 centimetra. Gornja granica visine nije propisana standardom. Ovaj pas koji svojom građom i izgledom sjedinjuje snagu i eleganciju naročito osvaja svojom izražajnom glavom. Glava je pravougaona i uska, dobro razvijenih, ali ne i previše naglašenih nadočnih lukova. Rastojanje od vrha nosa do jasno naglašenog stopa treba da je približno jednako rastojanju od stopa do slabo izražene potiljne kosti. Gornje linije njuške i lobanje treba da su paralelne. Nosna pečurka je dobro razvijena, više široka nego okrugla, sa velikim otvorima i mora biti crna, osim kod crno-bele doge, kad se toleriše nepotpuna pigmentacija. Njuška treba da je duboka i po mogućnosti pravougaona. Usne su tamno pigmentisane. Kod crno-bele doge toleriše se nepotpuna pigmentacija usana ili usne boje mesa. Oči su srednje velike, okrugle, po mogućnosti tamne. Kod plavih doga dozvoljene su nešto svetlije oči. Kod crno-belih doga oči mogu biti svetle ili čak različitih boja. Kapci ne smeju da budu opušteni. Uši su visoko usađene, blago ukoso unapred postavljene, srednje velike, a prednji rub uva prileže na obraz. Kupirane uši veličinom i oblikom moraju odgovarati veličini glave, a nošene su uspravno, međutim posle 1. januara 1993. nekupirane uši smatraju se standardom. Vrat je dug, mišićav i uspravno nošen. Rep dopire do skočnog zgloba i visoko je usađen, širok je u korenu i postepeno se sužava ka vrhu. Četkast rep je nepoželjan. Grudni koš je dobro razvijen i izražen i dopire do laktova. Prednje noge su snažne i mišićave. Šape su okruglaste, visoko zaobljene i dobro zatvorene. Nokti su kratki, jaki i po mogućnosti tamni. Koža je zategnuta i dobro pigmentisana kod jednobojnih pasa. Kod crno-belih, raspored pigmenta približno odgovara flekama.

Dlaka je veoma kratka i gusta, pripijena uz telo i sjajna. Postoji pet različitih boja: žuta, tigrasta, crno-bela (harlekin), crna i plava, i pri uzgoju se ne smeju mešati. Svih pet boja svrstane su u tri varijeteta koji se zasebno ocenjuju. Zajedno se ocenjuju harlekin i crne doge, žute i tigraste, a zasebno plave.

 

TEMPERAMENT

Nemačke doge su poznate kao nežni džinovi. Veoma su privržene porodici. Ovi neobično druželjibivi psi mirne ćudi su nežni i strpljivi sa decom. Dogu često opisuju kao perfektnog porodičnog prijatelja, smirenog pratioca, koji je siguran u sebe, smeo, lagan za obuku i izuzetno poslušan. Veoma je važna i socijalizacija pošto su doge sklone povlačenju u sebe i mogu da izrastu u nepoverljiva bića ukolikio se na vreme ne upoznaju sa drugim psima, ljudima i pravilima koja vladaju u okruženju.

Nemačka doga

NEGA I ZDRAVLJE

Nega nemačkih doga nije previše zahtevna. Nega dlake nije komplikovana i potrebno je četkanje nekoliko puta nedeljno. Potrebna im je svakodnevn ali umerena fizičku aktivnost, duže šetnje ili igra. Iako izgleda izdržljivo, ne treba da živi napolju. Spada u pse koji povremeno balave. Kod nekih pasa ove rase može doči do zdravstvenih poremećaja kao što su: torzija želuca, displazija lakta i kuka, kao i kardiomiopatija. Životni vek im je od 6 do 8 godina.

Foto: Pixabay

Komentari
Podelite sa prijateljima :)