Nemački bokser: Radoznao i veran

Nemački bokser: Radoznao i veran pas. Svoj pomalo grubi izgled Nemački bokser nasledio je od svojih predaka (nastao je ukrštanjem bavarskih pasmina, a kasnije precima Mastifa i Buldoga). U početku je korišćen za lov, a kasnije čak i kao pastirski pas.

Današnji Bokser je nežan, privržen i pun ljubavi prema svom vlasniku i porodici. Međutim, zadržao je neke svoje stare osobine i talente pa se često koristi kao pas čuvar, policijski ili vojni pas, za potragu i spašavanje.

 

Nemački bokser Izgled

Nemački bokser (ili samo Bokser) ima snažno, kompatkno i mišićavo telo. Prednje noge su ravne i paralelne. Zadnje noge su vrlo mišićave i ravne. Opštaa građa tela je kvadratnog oblika. Specifičan je zbog svoje glave i široke njuške koja ima tamnu masku. Nozdrve su široke i otvorene. Dlaka Nemačkog boksera je kratka i sjajna. Može biti raznih boja koje uključuju žutu, tigrastu, crvenu i belu, a može imati i bele oznake.

 

Karakter Nemačkog boksera

Ovo je zaigran i znatiželjan pas. Vrlo je inteligentan i brzo uči, ali zna da bude samovoljan i pomalo podmukao. Bokseri su obično vrlo prijateljski nastrojeni, ali neki znaju da budu dosta rezervisani pa čak i preterano zaštitnički raspoloženi.

Potrebno mu je čvrsto vaspitanje i dresura, kao i vrlo rana socijalizacija. Ali on će i vas i čitavu porodicu zato nagraditi svojom privrženošću i veselim duhovitim karakterom. Za njega je karakteristično veselo ponašanje, skakutanje i glupiranje. Vrlo je zabavan i voli da skače, pa bi ga od ranog uzrasta trebalo socijalizovati i naučitii da ne skače na ljude, pogotovo decu.

Tokom prvih nekoliko godina Nemački bokser je vrlo živahan i žestok, stoga vodite računa da nije u blizini male dece jer bi ih mogao nenamerno srušiti ili povrediti. Inače se dobro slaže s decom, a prijateljski je raspoložen i prema drugim životinjama i psima. I prema vašim prijateljima i gostima će biti entuzijastičan, a prema neznancima rezervisan pa je zbog toga dobar pas čuvar.

Nemački bokser štene

Okruženje i nega – Nemački bokser

Nemački bokser može da živi u stanu, ali mu treba dovoljno redovne aktivnosti, kretanja i igre. Ako imate dvorište, biće presrećan. Ne odgovaraju mu vrlo hladne spoljne temperature, već umerena klima. Aktivan je, veseo i okretan i uživa u svakodnevnom vežbanju, igri i šetnji. Nije ljubitelj kupanja u vodi, ali može da se nauči da se u vodi oseća prijatno.

Održavanje negove glatke i sjajne dlake je jednostavno. Redovno četkanje i povremeno kupanje biće dovoljni. Nemački bokser je vrlo čist pas koji se i sam uređuje i čisti lizanjem. Ne linja se preterano.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)