Osobine Labradora: Osnovne karakteristike Labradora

Osobine labradora su: prvoklasni je tragač, odličan plivač, idealno objedinjuje ulogu kućnog ljubimca sa ulogom sportskog psa. Odličan je i za dresuru, postiže vrlo visoka mesta na takmičenjima i dobar je vodič za slepe ljude. Labrador je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa.

Iako je kao kuče mnogo veći nego mnogi drugi psi, brzo uči. Voli decu, a zbog svoje dobre ćudi retko pada u nevolje. Potrebno mu je mnogo kretanja i stalno četkanje. Može da se drži u kući kao kućni ljubimac, ali i na otvorenom. Potiče iz Kanade, a u Britaniju je došao krajem 19. veka. Vrlo je dobar kao lovački pas. Omiljen je kao kućni ljubimac i često se sreće na izložbama.

Neke od osnovnih karakteristika su sledeće:

Spada u klasu retrivera i pasa za vodu. Njegova dlaka je glatka i gusta, bez čuperaka, a poddlaka mu je vodootporna. Boje labradora su crna, žuta ili tamno crvenosmeđa. Nijanse se kreću od svetle krem do lisičije crvene.

Ostale karakteristike: glava je jaka sa vrlo naglašenim stopom; oči su srednje veličine; uši nisu velike ili teške; grudi su lepo oblikovane; ima specifični vidrasti rep.

Labrador je veoma zanimljive naravi. Inteligentan, oprezan i poslušan, sa velikom željom pruža radost svom gospodaru. Prijateljske prirode, nikada sa znacima agresivnosti ili jasne plašljivosti. Ipak, ne podnosi grubost.

Prepun ljubavi, privržen i strpljiv, labrador retriver je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Potrebno mu je puno vežbe jer se u suprotnom može ugojiti. Zbog svoje dobre ćudi i ljubavi prema deci i drugim psima, spada među vrlo popularne porodične pse.

Osobine labradora
Osobine labradora

Labradori se u pravilu dobro slažu sa drugim psima i kućnim životinjama. U prisutnosti dece su izuzetno strpljivi i umiljati. Pravi su prijatelji čoveka – zbog toga nisu baš pogodni psi čuvari. Labrador se pokazao kao izvanredan terapeut koji vraća bolesniku volju za život, pri čemu pas uspostavlja specifičan svrsishodan kontakt s obolelima, decom obolelom od dečije paralize, u rehabilitacionim ustanovama, sanatorijumima, staračkim domovima pa čak i u dijagnostičke svrhe kod pogoršanja odredenih stanja bolesti, pomoći hendikepiranim osobama, u socijalizaciji.

Neki labradori nasleđuju sklonost zdrastvenim problemima kao što su: displazija kukova, displazija lakta, artroza, osteohondroza, spondiloza, atrofija retine (mrežnjače). Jedini način da se displazija suzbije je otklanjanje i eliminacija iz reprodukcije jedinki koje imaju displaziju kukova. Svakako je potreban i oftalmološki pregled očnog fundusa, zbog atrofije retine (mrežnjače), koja na sreću nije tako često oboljenje kod labradora.

Ali, ako budete pružali svom labradoru pažnje i brige onoliko koliko on vama poklanja ljubavi i zabave, možete se smatrati srećnima u životu.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)