Patuljasti pinč: pripada porodici pinč-šnaucer čije je poreklo veoma staro

Patuljasti pinč – Ovog psa često mešaju sa čivavom, ili ga smatraju minijaturnim dobermanom. Ovaj „džepni pas“ je u stvari varijanta manjeg pinča, koji kao i ovaj poslednji pripada porodici pinč-šnaucer čije je poreklo veoma staro.

Patuljasti pinč se po prvi put pojavio na izložbi pasa u Štutgartu 1900. godine. Američki uzgajivači su odmah bili zadivljeni tim psom, te su ga odveli u SAD, gde se rasa veoma brzo razvila. Tamo je osnovan i Američki klub minijararnih pinčera, koji je u mnogome doprineo poboljšanju rase.

Danas je patuljasti pinč veoma popularan u Evropi, pogotovo u Belgiji i u Švajcarskoj. U Veliku Britaniju i u Francusku stigao je 1950. godine i odmah našao svoje mesto pod suncem. Oko 1200 pasa je upisano u L.O.F.

Njegove male dimenzije čine ga psom idealnim za stan, ali patuljasti pinč poseduje, pre svega, velike kvalitete psa čuvara. Može se računati na njega, kada treba da se kuća oslobodi pacova i miševa. To je lovac na pacove od izuzetne hrabrosti.
Uvek budnog oka, obaveštava svoje gospodare o najmanjem sumnjivom šumu, a da pri tom ne uznemirava susede neugodnim lajanjem. To je veseo i šaljiv pas, uvek u pokretu, čist kao mačka.

Veoma je inteligentan i živahnog je temperamenta.

Odan gospodaru, posvećen poverenom mu zadatku, umiljat, on poseduje zaista sve da se svidi. Čak i ako ima prostora da se kreće u sobi, patuljastom pinču je potrebno da se kreće napolju. U suprotnom, obuzima ga prekomema nervoza, jak je i veoma dobro podnosi nevreme.

 

Patuljasti pinč gradja:

Lobanja je snažna, duguljasta, bez jako izražene potiljne kvrge. Čelo je ravno i bez nabora, paralelno sa nosnikom. Stopmu je blag, ali jasno definisan. Nosna pečurka je dobro razvijena i crna.

Njuška: Završava se tupim klinom. Linija njuške je ravna.Usne: Dobro priležu i tamno su obojene. Krajevi usana su zatvoreni.Zubalo: Snažna gornja i donja vilica. Potpuno makazasto zubalo (42 potpuno bela zuba) snažno i dobro zatvarajuće. Žvakaca muskulatura je snažna ali bez izraženih obraza i narušavanja glatke spoljne linije.

Oči: Tamne, ovalne sa dobro priležućim očnim kapcima.Uši: Uspravne ili preklopljene uši, visoko usađene. V-oblikovane, sa unutrašnjom ivicom smeštenom blizu obraza, okrenute napred. Prevoji paralelni, ne bi trebalo da prelaze gornju liniju lobanje.Vrat: Plemenito zavijen, ne prekratak i ne debeo. Prelazi glatko u hrbat bez ikakvog upadljivog prelaza.

Patuljasti pinč
Patuljasti pinč

Koža na vratu je napeta i bez nabora (suv vrat), bez podbratka. Rep: Visoko usađen i naviše nošen, nekupiran. Udovi: Prednje noge: Posmatrano spreda, prednje noge su ravne i snažne, nisu postavljene blizu jedna drugoj. Posmatrano sa strane, prednje noge su ravne. Lopatice: Laktovi su priležuci, postavljeni sasvim uz rebra i sa dobrom mišićnom muskulaturom, i spupčeni preko linije grudne kosti. Strme su što je više moguće i dobro zabačene unazad, čineći ugao od 50 stepeni sa zamišljenom horizontalom. Koža: Tesno priljubljena na celom telu. Dlaka: Kvalitet: Kratka i gusta, ravna, priležuća i sjajna bez neodlakanih mesta. Boja: Jednobojan: braon u različitim nijansama, jelenje crven, crveno-braon do tamno crveno braon. Dvobojna : Sjajna crna sa crvenim ili braon paležnim oznakama. Palež treba da je što tamniji i što jasnije ograničen.

Oznake su raspoređene iznad očiju, na unutrašnjim stranama zadnjih i prednjih nogu, na došaplju i šapama, oko čmara. Na grudima dve trouglaste jedna od druge odvojene paležne oznake.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)