Patuljasti šnaucer: Preslikana verzija srednjeg šnaucera

Patuljasti šnaucer – Ovaj mali pas, koji je do detalja preslikana verzija srednjeg šnaucera, pojavio se u Nemačkoj oko 1880. godine. Rasa je dobijena selekcijom pasa malog rasta na više generacija i to veoma brižno prostudiranom ishranom.

Isto toliko živahan i dinamičan kao i njegova velika braća, patuljasti šnaucer je kud i kamo poslušniji. Veoma simpatičan, umiljat, ovaj pas obožava život u porodici i rado se igra sa decom; lako ga je obučiti a zauzima minimum prostora, što sigurno objašnjava uzlazni uspeh koji ima u Francuskoj, u Evropi i u SAD.

To je šik kućni ljubimac. Iako veoma dobro podnosi život u stanu, patuljasti šnaucer je sportski tip i potrebno mu je, da bi ostao u formi i da bi bio uravnotežen, da se svakodnevno dovoljno kreće. Suviše dug boravak na jednom mestu, kod njega izaziva bolesti kože.

Veoma je hrabar, rado laje, a zadržao je instinkt čuvara srednjeg šnaucera. To je takođe i izvrstan lovac na pacove, kojem je na selu lov omiljena okupacija. Male dimenzije nisu umanjile zdravlje patuljastog šnaucera, koji svom seoskom poreklu duguje čvrstu građu.

Neophodno je redovno održavati njegovu dlaku. Treba je četkati dosta tvrdom četkom, da bi se odstranila mrtva dlaka, i to uvek u smeru samog rasta dlake, što je postupak koji može da se olakša prethodnim blagim kvašenjem dlake. Da bi odgovarao standardima pseće lepote, ovaj pas mora redovno da se sređuje.

Obrve se ostavljaju onakve kakve su, ali brada se ravna makazama da bi anfas bio lep i četvrtast. Rep se brije da bi bio cilindričan. Silueta mora da se ukazuje u okviru kvadrata i da izgleda kratka, gledana otpozadi. Čitava umetnost sređivanja služi da bi pas dobio takav izgled.

Nokti šnaucera redovno rastu. Treba ih seći da mu ne smetaju pri hodu; takav zahvat je nepotreban na selu gde šnaucer svoje nokte dovoljno koristi. Čvrste građe, sa dobrim osloncem na svojim jakim šapama, širokog grudnog koša, kratkih leđa i mišićavih bedara, patuljasti šnaucer je mali atleta, koji ne prelazi 35 cm preko grebena.

Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer izgled

Njegova duga i razbarušena glava, veoma je karakteristična. Njuška je jaka, nos veoma razvijen. Vrat je dug i dobro uvinut. Uši su visoko postavljene i prirodno spuštene, a često su i sečene i prave. Rep je uglavnom sečen na visini trećeg pršljena, a visoko nošen. Dlaka patuljastog šnaucera je tvrda i debela, sa gustom poddlakom – sve u svemu, izgleda prilično čupavo. Najrasprostranjenija boja dlake je boja biber-so sa tamnijom maskom. Takođe može da bude crna ili crna sa oznakama srebrnastog peska na nogama, što je veoma traženo.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)