Samojed: krupni špic koji pripada jednoj od najstarijih sibirskih pasmina

Današnji samojed direktni je potomak psa koji je nekada pratio pripadnike plemena Samojeda tokom njihovih migracija. To je snažni, krupni špic koji pripada jednoj od najstarijih sibirskih pasmina.

Prvi samojedi doneti su u Veliku Britaniju oko 1890. godine, nakon prvih velikih nordijskih ekspedicija na Arktiku; čuveni istraživač Robert Skot dao je veliki doprinos upoznavanju ove rase.

Današnji samojed pokazuju izdržljivost i bliskost sa ljudima, vrline koje su se razvile tokom vekova zajedničkog života. Samojed je ostao radni pas posvećen čuvanju, vuči ili lovu, ali je pre svega postao pas za društvo.

Zahteva odlučnu i strpljivu obuku, koja mora biti pravedna i puna izraza ljubavi na koje on rado odgovara. Neophodan mu je veliki prostor.

Telo samojeda se skoro može upisati u kvadrat, veoma je mišićavo, a njegova građa omogućuje mu veliku slobodu pokreta. Dubok i širok grudni koš, iskrivljene bočne strane, široke slabine i snažne prednje noge, svedoče o njegovoj snazi.

Samojed izgled

Samojed
Samojed

Glava je snažna, klinasta, sa širokom i pljosnatom lobanjom. Stop je jako izražen, a njuška je srednje veličine. Uglovi usana moraju biti blago podignuti i formirati karakterističan “osmeh“. Oči su kose, tamne, živog i inteligentnog izraza.

Blago zaobljene uši stoje pravo. Dlaka je duga, gruba i veoma gusta, bez ijedne kovrdže. Kratka je u predelu glave a oko vrata formira gust okovratnik i pantalone na bedrima. Poddlaka je vunasta, gusta, kratka i meka. Veoma bujan rep nosi uvijen iznad slabina. Dlaka može biti čisto bele boje, krem ili belo sa blagim mrljama krem boje. Nos, usne i kapci su crni.

Krhka građa, raskrečeni skočni zglobovi, svetle oči i neuravnotežen karakter predstavljaju ozbiljne mane.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)