Saveti za tople dane: Kako da rashladite ljubimca tokom leta

Saveti za tople dane: Kako da rashladite ljubimca tokom leta? Sa velikim vrućinama leto je i zvanično tu a to znači i više vremena u prirodi sa vašim psom ili mačkom. Međutim, životinje isto kao i ljudi mogu teško podnositi vrele dane. Zato smo rešili da sastavimo ovu korisnu listu kako biste i vi i vaš ljubimac uživali u letu, a pri tom se i zabavili. Neke stvari ste možda već znali, a možda vam damo i neke zanimljive ideje.

1. Šetnja, ali u određeno doba dana
Iskoristite hladnija doba dana kako biste izveli psa šetnju, ili ako živite u kući, pustite mačku napolje. Rano ujutru, predveče ili kasno uveče temperatura je niža, pa je samim tim šetnja prijatnija i vama i ljubimcu, dok se preporučuje da se izbegava šetnja tokom podneva. Imajte u vidu da ljubimci imaju krzno i da će se brže ugrejati nego mi.

2. Takođe, važno je imati u vidu da je temperatura u urbanijim delovima znatno viša. Pre nego što izvedete psa u šetnju, dodirnite asfalt rukom i proverite temperaturu da li je pogodna za šape vašeg ljubimca. I zapamtite, ako je vama toplo, njima je još toplije!

3. Hidratacija, hidratacija, hidratacija
Životinje takođe vrlo često i brzo dehidriraju. Zato je važno da im uvek bude dostupna rashlađena i sveža voda. Životinje se rashlađuju dahtanjem, pa nedostatak tečnosti treba često nadoknađivati. Veterinari preporučuju da i tokom šetnje nosite vodu za ljubimca.

Plivanje - Saveti za tople dane

4. Plivanje, ali oprezno – Saveti za tople dane
Neki psi vole vodu i plivanje, dok neki i nisu najbolji plivači. Ukoliko vaš pas voli kupanje, iskoristite da vreme provedete uz reku, jezero ili na plaži. Ali, uvek oprezno! Takođe, ukoliko često šetate kejom, zaštitite psa ogrlicom protiv buva i komaraca, kako biste sprečili širenje bolesi srčanog crva.

5. Zabava u dvorištu
Ukoliko živite u kući ili stanu sa izlazom na dvorište, obradujte svog ljubimca dečijim bazenom ili plastičnom kadom gde će moći da se rashladi. Stavite nekoliko omiljenih igračaka, i žurka može da počne! Još jedna jednostavna ideja – ogradite manji deo dvorišta gde ćete moći da stavite pesak. Psi vole da kopaju, a pesak se lako rashladi prskanjem vodom i dugo održava vlagu.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)