Ši-Cu (Shih-Tzu) – pas lav

Ši-cu od nastanka rase uživa zvanje kraljevskog psa. Arogantnog držanja i druželjubive naravi, idealan je porodični pas. Ako volite izložbe ši-cu ne može da prođe nezapaženo.

 

POREKLO

Ši-cu je poreklom sa Tibeta, ali se svrstava u kineske rase jer je tamo rasa razvijena. Smatra se da je ova stara pasmina nastala ukrštanjem Lasa apsa i pekinezera u Pekingu, tokom 17. veka. Psi su uživali veliko poštovanje i bili miljenici kineskih careva pa se ova rasa retko mogla videti van palata. Ši-cu je vekovima uzgajan da bude društvo ljudima, a imati psa koji nije imao radnu funkciju prdstavljalo je statusni simbol. Ši-cu na kineskom mandarinskom znači lav. Ovaj pas je opisan u legendi po kojoj je Buda putavao kao običan sveštenik u pratnji malog psa, koji je u svakom trenutku mogao da se pretvori u lava.
Prvi predstavnici ove rase u Evropu (Engleska i Norveška) stigli su tek 1930. godine. Evropski standard i klasifikacija od strane Kinološkog saveza napravljena je 1935. godine. U Americi rasa je postala popularna šezdesetih godina dvadesetog veka pa je i zvanično priznata 1969. godine od Američkog kinološkog kluba. Popularnost rase ne prestaje da raste i danas.

 

TELESNE KARAKTERISTIKE

Ši-cu po veličini spada u male rase pasa. Standarna visina u grebenu ne bi trebala da bude više od 26,7 cm. Normalna težina je imeđu 4 i 7,2 kg. Rasu karakteriše lepa i duga dlaka svih boja. Beli pramen na čelu i beli vrh repa veoma se cene kod ljubitelja pasa i na izložbama. Telo je pravo, ponositog držanja, a rep radosno nošen i izvijen. Njuška je crna, oči velike, tamne i okrugle, a uši velike i spuštene prekrivene dugom dlakom koja se stapa sa dlakom vrata. Mnogi mu zbog „brkova“ i „brade“, pripisuju vrlo dostojanstven izgled starog mandarina. Prosečan životni vek Ši-cua je između 10-16 godina.

 

TEMPERAMENT

Ši-cu je veoma karakteran, odvažan, umiljat i druželjubiv mali pas. Razigran je i voli da bude u društvu ljudi, a dobro se slaže sa drugim psima i ostalim životinjama. Pažljiv je i tolerandatn prema deci, ali je važno da ga deca ne tretiraju kao igračku. Brzo se vezuje za vlasnika i uživa u pažnji. Prodornim lavežom signaliziraće vlasniku prisustvo stranca u stanu ili dvorištu, ali vrlo brzo prihvata nove osobe.

Iako pokazuje određenu nezavisnost karaktera, vlasnici ne smeju da dopuste da pas preuzme kontrolu. Pravila ponašanja se uče od prvog dana ulaska psa u dom jer se u suprotnom mogu razviti neželjene osobine kao što su prgavost, nepoverljivost ili agresivnost. Iako je umiljat i sladak, ne treba ga tretirati kao „bebu“ ili igračku jer lako može da razvije „sindrom malog psa“. Lajavsost, ljubomora i svojeglavost nisu osobine urođene ovoj pasmini, ali mogu se ispoljiti usled neadekvatnog odnosa između članova porodice i psa. Mali rast čini ga pogodnin gradskim psom, koji se lako navikava na život u stanu, ali mu je neophodna redovna šetnja i fizička aktivnost u prirodi.

Ši-Cu

NEGA I ZDRAVLJE

Ši-cu zahteva ljudsko društvo i redovnu fizičku aktivnost kako ne bi ispoljio negativno ponašanje. Život u stanu mu prija jer ova rasa nije za dvorište. Svakodnevne šetnje i igra se podrazumevaju.
Gusta i duga dlaka zahteva svakodnevnu negu. Češljanje je neophodno svaki drugi dan kako se dlaka ne bi umrsila i ućebala. Psa na četkanje treba navikavati još od kad je štene. Gotovo da se uopšte ne linja, pa je pogodan za ljude koji imaju alergije na pseću dlaku.Nega dlake oko očiju i ušiju mora biti redovna da ne bi došlo do infekcija.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)