Školovanje (dresura) pasa počinje onog trenutka kada je štene došlo na svet

Školovanje (dresura) pasa počinje onog trenutka kada je štene došlo na svet. Prvi odgoj provodi kuja majka koja štene mora osposobiti za život u psećem čoporu učeći ga da se igra, bori, brani se, traži hranu i odvikava ga od tvrdoglavosti i samoživosti. Kuja kažnjava štene na način da ga uhvati zubima za šiju i prenese ga u udaljeni uga izvan mesta zbivanja.

Drugi deo odgoja šteneta započinje kod novog vlasnika, kada štene napusti svoju pseću zajednicu. I to se obično događa kada štene navrši 6 do 8 nedelja. Treća faza odgoja odnosi se na redovne šetnje, gde štene treba naučiti hodati na povodcu, da ne sme skakati na ljude, da ne sme uzimati u usta ništa s ceste, da kada ga se zove, mora doći …

Kućni odgoj šteneta počinje od prvog dana.

Tokom odgoja treba biti uporan i dosledan. Ako ne želite da pas obavlja neku radnju, treba mu odmah od prvog dana to zabraniti i nikad više mu to dopustiti, inače stvaramo nedoumicu u njegovoj glavi. Reči “NE” ili “STANI” ili “STOP” su osnovne naredbe koje mora savladati.

Trening ili dresura

radi se 2-3 puta dnevno u trajanju od 10-15 minuta i to pre perioda namenjenog hranjenju (pre glavnog obroka). Prvo psa treba pozvati po imenu da bi imali svu njegovu pažnju, a tek onda ide naredba: stani, sedi, kreni, dođi, lezi i drugo. U početku morat će te ponoviti jednu te istu komandu više puta dok je Vaš ljubimac ne posluša i izvrši u potpunosti.

Naravno, iza toga sledi (odmah) nagrada u obliku poslastice i pohvala rečima ili ga treba nežno pogladiti po glavi ili potapšati. Nikad ga ne zazovite po imenu, da dođe do vas, a Vi ga zatim kaznite za neposlušnost ili neizvršenu komandu, jer tog trenutka s dresurom ili treningom je završeno zauvek. Izgovarajte komandu u istom i smirenom tonu.

Ako ste tog dana nervozni (komande su izgovorene u povišenom tonu), nemojte tada trenirati s psom, jer će on Vašu nervozu povezati s treningom i nevoljno je izvršavati svaki sledeći put. Komande se uče jedna po jedna, ne više njih u istom danu, bar za početak, a posebno ako nemate iskustva sa psima.

Svaki vlasnik ima svoje metode treniranja, nagrade ili kazne.

Takođe je bitno šta Vi želite od psa – psa čuvara, psa za šetnje, psa koji će se igrati s Vašom decom a neće pokazivati zube pri tome, psa za izložbe ili psa za uzgoj.
Komentari
Podelite sa prijateljima :)