Školovanje (dresura) pasa počinje onog trenutka kada je štene došlo na svet

Podelite sa prijateljima :)

Školovanje (dresura) pasa počinje onog trenutka kada je štene došlo na svet. Prvi odgoj provodi kuja majka koja štene mora osposobiti za život u psećem čoporu učeći ga da se igra, bori, brani se, traži hranu i odvikava ga od tvrdoglavosti i samoživosti. Kuja kažnjava štene na način da ga uhvati zubima za šiju i prenese ga u udaljeni uga izvan mesta zbivanja.

Drugi deo odgoja šteneta započinje kod novog vlasnika, kada štene napusti svoju pseću zajednicu. I to se obično događa kada štene navrši 6 do 8 nedelja. Treća faza odgoja odnosi se na redovne šetnje, gde štene treba naučiti hodati na povodcu, da ne sme skakati na ljude, da ne sme uzimati u usta ništa s ceste, da kada ga se zove, mora doći …

Kućni odgoj šteneta počinje od prvog dana.

Tokom odgoja treba biti uporan i dosledan. Ako ne želite da pas obavlja neku radnju, treba mu odmah od prvog dana to zabraniti i nikad više mu to dopustiti, inače stvaramo nedoumicu u njegovoj glavi. Reči „NE“ ili „STANI“ ili „STOP“ su osnovne naredbe koje mora savladati.

Trening ili dresura

radi se 2-3 puta dnevno u trajanju od 10-15 minuta i to pre perioda namenjenog hranjenju (pre glavnog obroka). Prvo psa treba pozvati po imenu da bi imali svu njegovu pažnju, a tek onda ide naredba: stani, sedi, kreni, dođi, lezi i drugo. U početku morat će te ponoviti jednu te istu komandu više puta dok je Vaš ljubimac ne posluša i izvrši u potpunosti.

Naravno, iza toga sledi (odmah) nagrada u obliku poslastice i pohvala rečima ili ga treba nežno pogladiti po glavi ili potapšati. Nikad ga ne zazovite po imenu, da dođe do vas, a Vi ga zatim kaznite za neposlušnost ili neizvršenu komandu, jer tog trenutka s dresurom ili treningom je završeno zauvek. Izgovarajte komandu u istom i smirenom tonu.

Ako ste tog dana nervozni (komande su izgovorene u povišenom tonu), nemojte tada trenirati s psom, jer će on Vašu nervozu povezati s treningom i nevoljno je izvršavati svaki sledeći put. Komande se uče jedna po jedna, ne više njih u istom danu, bar za početak, a posebno ako nemate iskustva sa psima.

Svaki vlasnik ima svoje metode treniranja, nagrade ili kazne.

Takođe je bitno šta Vi želite od psa – psa čuvara, psa za šetnje, psa koji će se igrati s Vašom decom a neće pokazivati zube pri tome, psa za izložbe ili psa za uzgoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *