Srednji šnaucer: Pas je veoma starog, a pomalo i tajanstvenog porekla

Srednji šnaucer – Ovaj pas je veoma starog, a pomalo i tajanstvenog porekla. Po nekima, on je potomak dve rase koje su danas nestale: biberhunda i nekog psa, lovca na pacove, tvrde dlake. Po drugima, on vodi poreklo od ovčarskih pasa.

Inspirisao je mnoge slikare, među kojima su i Direr i Rembrant. Nemački naziv šnauc, znači “njuška”, što dobro odgovara ovom psu karakteristične njuške. Lovcu na pacove, kune, lasice i jazavce, ovom energičnom i dinamičnom psu potrebno je mnogo vežbe, a on voli da živi samo na selu.

Treba naglasiti i to da je redovno dnevno četkanje neophodno. Živahan, ali ne i nemiran, hrabar, smeo i budnog oka, srednji šnaucer je dobar čuvar, veoma nepoverljiv prema strancima. Odan i umiljat, voli da se igra, on je takođe i kućni ljubimac i privržen je deci. Čvrst, više zdepast nego vitak, srednji šnaucer poseduje tu osobenost da kaska dijagonalno.

Srednji šnaucer izgled

Ima jaku glavu, ravno čelo, jasan čeoni usek, prav hrbat nosa i klinastu njušku, sa crnim i okruglim nosem. Uši su visoko postavljene, uspravne ako su sečene, polu spuštene ako su prirodne. Oči su tamne i kose. Mršav vrat, ne sme da bude kratak. Leđa su mu blago spuštena, sapi su okrugle, grudni koš nije mnogo širok, a dubok je, što stvara utisak pomalo zdepastog psa.

Noge su kratke, čvrste, a bedra jaka. Srednji šnaucer ima “mačje noge”, veoma čvrste na zemlji, i visok i prav rep, koji se seče otprilike na nivou trećeg pršljena. Dlaka je gusta, kruta, tvrda, debela i čupava. Pas ima i gustu i zbijenu poddlaku.

Srednji šnaucer

Srednji šnaucer ima čupave obrve koje mu padaju na oči, krutu bradu i bujne brkove, što mu daje zanimljivu fizionomiju. Dlaka je čisto crna, boje biber – so u svim sivim nijansama . Tamna maska treba da naglasi njegov izraz. Suviše teška ili suviše laka statura, kratka njuška, špicasta i uska, šape suviše niske ili suviše visoke, smatraju se nedostacima.Beli belezi na glavi, prsima ili nogama su nepoželjni.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)