Stiglo je proleće, a sa njim i krpelji

Pre nekoliko dana stiglo je proleće, a sa njim i krpelji, pa bi vlasnici pasa trebalo da još više paze na svoje ljubimce. Kako prepoznati simptome, šta uraditi kada se krpelj nađe pod kožom ljubimca i kada postaje kritično.

Kada krenu topliji dani počinju problemi za vlasnike pasa, jer pored miomirisa proleća, iz trave, grmlja i parkova vreba pseći neprijatelj broj jedan – krpelj!

Kako ukloniti, skinuti krpelja sa psa

Pored toga što prenosi mnoge bolesti na domaće životinje, krpelj vašem psu može preneti opasnu i potencijalno smrtonosnu piroplazmozu, ujedno i jednu od najtežih bolesti koje ovi insekti prenose.

Piroplazmoza je bolest koju uzrokuju praživotinje, odnosno protozoe iz roda Babesia, a napada vitalne organe vašeg ljubimca, najčešće bubrege i jetru.

E sad, kako ovu bolest sprečiti, i kako na vreme uočiti simptome?!

HIGIJENA

Svaki vlasnik ljubimca mora imati na umu da krpelj zarazu prenosi tek nakon 30 sati kontinuiranog sisanja krvi, što samo po sebi nameće zaključak da je i u ovom slučaju higijena pola zdravlja.

Pod higijenom se prvenstveno podrazumeva redovno četkanje nakon šetnje kako bi se na vreme otklonili “nezvani gosti”.

KAKO IH UKLONITI?

Ako ga ugledate, “parkiranog” na vašem mezimcu, uklonite ga pincetom pazeći da nikako ne ostanu “nogice”. Prvo ga lagano povučete u smeru kazaljke na satu, a potom čvrsto izvučete. Obavezno posmatrajte psa nakon uklanjanja krpelja, jer je u slučaju zaraze najbitnije reagovati dok se bolest još nije proširila i napala organe.

SIMPTOMI?

Kao prvo, melanholija i odbijanje hrane, a gotovo svaki pas na početku bolesti ima i groznicu. Obratite pažnju na nosić koji mora biti sjajan i vlažan, a oči bistre i otvorene – to su univerzalni znakovi zdravlja psa.

Ako nije tako, odmah u ambulantu po lek!

Ukoliko pas počne da odbija hranu, da se vuče po kući, nema volje za igranjem, ne pokazuje entuzijazam i ne maše repom, otežano mokri, a urin mu je obojan narandžastom nijansom ili ima tragove krvi – nema mesta oklevanju.

IZVOR: ZIVOTINJE.RS

Komentari
Podelite sa prijateljima :)