Vajmarski ptičar – pas sa mozgom čoveka

Vajmarski ptičar: Zbog neverovatne inteligencije ovaj pas lako uči i ništa mu ne promiče. Rođen je da trči. Pravi je atleta i potrebno mu je mnogo fizičke, ali i mentalne stimulacije. Obožava decu i veoma je privržen.

Vajmarski ptičar nikad ne miruje. Uvek traži nešto čime će se zabaviti. Ovaj pas ne leškari i u domu će vas pratiti u stopu.

Ova prelepa pasmina neprikosnoveni je lovac, uzgajan da nakon pucnja lovcima donese plen. Kako mu i samo ime kaže, najčešće je u timu lovaca na ptice, ali prvobitno je uzgojen kako bi lovio i krupnu divljač, jelene, vukove pa čak i medvede. Čulo mirisa im je najizraženije i stručnjaci kažu da je 50 odsto aktivnosti njihovog mozga posvećeno njuškanju. Zbog toga su odlični i kao psi tragači za nestalima, i kao pratnja policajaca i vojnika.

I danas je čest pratilac lovaca, ali se sve češće može sresti i na ulici, jer ga ljudi rado uzimaju za kućnog ljubimca. Ipak, ovaj pas zahteva mnogo fizičke aktivnosti, istrčavanja i mentalnih igara kako bi bio srećan i staložen.

 

Karakteristike

„Srebrni duh“ kako ga još nazivaju, najpoznatiji je po svojoj mišje sivoj boji dlake koja se presijava na svetlosti i svetloplavim očima. Štenci se rađaju s plavim očima koje kad odrastu postaju žućkaste. Iako lovac, ova pasmina deluje i ponaša se kao pravi aristokrata. Gracioznog hoda, mišićav ali elegantan, i superiorno inteligentan.

 

Poreklo

Rasa se razvila s početka 19. veka kao lovačka. Ovu pasminu sve donedavno mogli su da poseduju samo lovci, i zahvaljujući tome pasmina je sačuvala svoje izvanredne osobine. Njihova popularnost raste nakon Prvog svetskog rata kad su stigli u SAD gde su postali omiljeni u lovu, sportskim i agiliti takmičenjima, ali i kao izvrsni kućni mezimci.

 

Temperament

Rasa je uzgajana da bude brza, da ima dobro čulo mirisa i da rešava probleme. Ovim psima ništa ne može da promakne. Obožava vodu i otporan je na sve vremenske uslove. Nije dobar izbor za osobe koje ranije nisu imale psa, jer njegova energičnost zahteva posvećenog vlasnika i znalca. Ukoliko se svakodnevno ne istrčava i ne okupira zanimljivim mentalnim igrama, treniranjem i učenjem trikova – vrlo je verovatno da će postati nervozan, da će lajati i upadati u nevolje kako bi se zabavio.

Imaju izražen poriv da love plen, pa se ne slažu najbolje s manjim psima i malim životinjama. Ukoliko se ova njihova crta karaktera ne kontroliše, moguće je da će vajmarac loviti mačke, ptice, miševe… i ponosno vam pred noge staviti svoju lovinu kako bi se pohvalio.

Veoma su svojeglavi i stalno će ispitivati vaše granice. Ipak, ako se pravilno odgoji i socijalizuje, vajmarski ptičar biće divan porodični mezimac koji će vam stalno pokazivati ljubav i pažnju, obožavaće decu i pse svoje veličine.

Weimaraner dog
Weimaraner dog

 

Ne vole strance i samoću

Ova pasmina često pati od separacione anksioznosti, pa ga nikada nemojte ostavljati predugo samog. Idealan je mezimac za avanturiste, planinare i ljubitelje prirode. Osobe koje nemaju klasično radno vreme od devet do pet, već rade od kuće i svom mezimcu mogu posvetiti vreme.

DA LI ZNATE… DA OVAJ PAS OČAS POSLA NAUČI KAKO DA OTVARA VRATA I KAPIJU, PA ČESTO POBEGNE

Iako su lovački psi koji odlično podnose sve vremenske uslove, nikako ne vole život u dvorištu, već moraju biti uz svog vlasnika.

Poprilično su nepoverljivi prema strancima. Njihove mane su moguća agresivnost prema strancima i stidljivost. Ako imate dvorište, ograda mora biti visoka, čvrsta i dobro obezbeđena. Njihovoj fizičkoj i mentalnoj aktivnosti morate posvetiti nekoliko sati tokom dana. Bacajte mu lopticu ili štap, vodite ga na trčanje i kad vozite bicikl, upišite ga na treninge agilitija.

 

Nega

Njihova kratka i svilenkasta dlaka veoma je laka za održavanje. Čak i kad trči kroz blato, prljavština kao da samo sklizne s njegovog krzna. Četkanje jedanput nedeljno sasvim je dovoljno da njegova dlaka bude zdrava, svilenkasta i sjajna. Linja se, ali četkanjem ćete ukloniti svu mrtvu dlaku.

 

Zdravlje

Skloni su displaziji kukova, uvrtanju želuca ako se prejedu, kao i problemima s očima. Vilebrandova bolest je specifična za ovu rasu – poremećaj krvi koja se ne zgrušava, pa prilikom povrede ili posekotine obilno krvare.

 

Izgled

Uši su dugačke, široke i spuštene. I nos im je sive boje. Imaju razvijeno telo i dugačak torso. Krzno je kratko i glatko.

  • 63-69 cm visoki su mužjaci
  • 32-39 kg su teški
  • 58-63 cm je visina ženki
  • 25-32 kg su teške
  • 10-13 godina je životni vek ovih pasa
Komentari
Podelite sa prijateljima :)