Veliki šnaucer: Preslikana varijanta srednjeg šnaucera

Veliki šnaucer , ovaj impresivan pas je, po nekima kinolozima, nastao ukrštanjem srednjeg šnaucera, nemačke doge i flandnjskog govedarskog psa. On je, ustvari, preslikana veća varijanta srednjeg šnaucera. Veoma starog porekla, on je verovatno nastao u Virtembergu.

Godine 1942. Albreht Direr je likovno predstavio velikog šnaucera. Taj lovac na pacove, koji je predstavljen takođe i na delima holandskih majstora XVI i XVII veka, bio je, pre svega, prisutan u štalama gde je lovio glodare. Takođe je pratio konje diližanse.

Do početka veka, veliki šnaucer, bio je praktično nepoznat van oblasti, Baden Virtemberga. U to doba, otkrivene su njegove posebne sposobnosti u okviru obuke i odmah je stavljen u službu policije. Korišćen je u vojsci tokom Prvog i Drugog svetskog rata, i nakon toga, umalo da nestane.

Nekoliko uzgajivača, srećom su uspeli da spasu rasu, koja je danas dobro rasprostranjena. Sedamdesetih godina, šnaucer je doveden u SAD, gde je veoma popularan. Lep i impresivan, ovaj pas je danas tražen istovremeno i kao kućni ljubimac i kao pas čuvar. S obzirom da mu je neophodno da puno vežba i da se kreće, poželjno je da mu je gospodar sportski tip. Bila bi potpuna greška ovakvog psa zatvoriti u stan.

Dominantni karakter velikog šnaucera ne dozvoljava da ovaj pas bude ostavljen u bilo kakve ruke. Potreban mu je čvrst i pravedan gospodar, sposoban da mu nametne svoju volju. Hirovit, veliki šnaucer ima sklonost da postupa na svoju ruku. Ako se dobro ukroti, odnosno stavi u čvrste ruke, on onda postaje prijatan saputnik, živahan i inteligentan, koji voli igru i decu.

Neumeren, štaviše ljubomoran, obožava svog gospodara, a njegova vernost je potpuna. Ako se veliki šnaucer ostavi na selu, njemu se tada javlja lovački instinkt dalekih predaka, lovaca na pacove. On tada juri za poljskim miševima, lasicama i drugim malim sisarima.

Nije posebno društven, i sklon je da se bije sa drugim psima. Ovaj pas koji je doduše jedan od najjačih koji postoje, zaista se ničega ne boji. Treba ga redovno četkati. Svaka tri meseca, njegova dlaka mora da bude očetkana metalnim češljem.

Takođe, koriste se i makaze da bi se izravnala dlaka na glavi. To je težak posao koji zahteva umešnost specijaliste. Na nemačkom, šnaucer znači “njuška”. Zaista, odmah se primećuje čupava, brkata i bradata njuška, tog psa duge i snažne glave i moćnih zuba u obliku makaza.

Veliki šnaucer izgled

Oči su kose i živahne, i nisu prekrivene dlakama; uši su visoko postavljene i ne bi trebalo da se seku. Takva praksa je trenutno u fazi nestajanja. Veliki šnaucer je snažne građe, ima pravougaonu siluetu, elegantan hod. Dlaka mu je čupava, tvrda i debela, sa gustom poddlakom, crne je boje, boje biber-so sa tamnijom maskom.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)