Zašto psi uništavaju igračke?

Zašto psi uništavaju igračke? Obožavaju ih, pa ipak one ubrzo završe u fronclama i komadićima. Zbog čega?

Ima mnogo pasa, bez obzira na rasu i uzrast, koji su nemilosrdne „ubice” igračaka. Iako se u prvi mah oduševe novom zanimacijom, u roku od jednog dana oni će je izgristi i pretvoriti u komadiće.

Mnogi vlasnici pomisle da je reč o nevaljalstvu – da njihovi psi uprkos svim naporima jednostavno nisu lepo vaspitani, da to čine kako bi ih nervirali… Međutim, u najvećem broju slučajeva, ništa od navedenog nije istina.

Evo kako američki stručnjaci za ponašanje pasa objašnjavaju fenomen uništavanja omiljenih igračaka naših mezimaca:

Velika pobeda

Uništavanje, cepanje, grizenje i trganje igračaka psa zapravo oslobađa stresa, prekida dosadu i psu pruža željeni osećaj postignuća. Iako za vas to dostignuće neće biti nimalo prijatno, jer ćete morati da usisavate i skupljate komadiće po podu, vaš pas biće neizmerno srećan što je uspeo u svojoj nameri. I biće ponosan.

Imate veoma inteligentnog psa

Iako je poznat kao „razarač” igračaka, veoma je moguće da je vaš pas veoma inteligentan te stoga i energičan, i treba mu izazova. Mnogi pametni psi na cepanje igračke gledaju kao na zadatak, mozgalicu, i u krajnjem – veliko zadovoljstvo što su uradili nešto korisno, a ujedno i veoma zabavno.

Obožavaju izazov

I uopšte nije bitno da li je reč o čivavi ili bokseru, jednakim intenzitetom navaliće na grizenje. Neretko će vaš mezimac izgristi igračku zato što su vaše zajedničke igre „mlake” i za njega nimalo izazovne, pa će vam tako pokazati da je spreman za mnogo zahtevnije poduhvate.

Igračke i psi

Gladni su kao vukovi

„Gen destrukcije” kod pasa prisutan je već hiljadama godina. Vukovi rastrgnu svoj plen kad su gladni, kidaju komad po komad. Sad zaboravite ovu krvavu sliku i zamislite njenu ublaženu verziju, onu znatno prijatniju i simpatičniju. E, to je vaš pas koji kad je gladan „pojede” igračku.

Pratite „skrivene” signale koje vam pas šalje, osluškujte njegove potrebe. Omogućite mu kvalitetne fizičke i mentalne stimulacije i grizenje će prestati. Igrajte se navlačenja konopca, posvetite mu se, i imaćete srećnog psa.

Komentari
Podelite sa prijateljima :)